03. mar 2023.

Veljko Milić (NDNV): Pozivamo novinare da koriste mehanizme Stalne radne grupe za bezbednost

Direktor za pravne poslove Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), advokat Veljko Milić pozvao je danas novinare u Srbiji da koriste mehanizme koje je ustanovila Stalna radna grupa za bezbednost novinara i da prijavljuju pretnje koje dobijaju.

Milić je u Subotici rekao da ima utisak da veliki broj novinara u Srbiji i ne zna da postoji Stalna radna grupa za bezbednost, kao ni mehanizmi za prijavu pretnji.

Objasnio je da u okviru Stalne radne grupe za bezbednost postoji i sistem kontakt tačaka, koji funkcioniše tako što u novinarskim udruženjima postoje osobe kojima novinari mogu da prijave pretnje, a potom se te pretnje preko udruženja prijavljuju policiji i tužilaštvu.

Milić je podsetio da Stalna radna grupa za bezbednost radi od 2017. godine i ocenio da za nju novinari pa čak ni tužioci u manjim sredinama nisu čuli, jer ta radna grupa nema ni sredstva, ni prostor za rad.

On je rekao da pretnje u onlajn sferi predstavljaju najčešći vid ugrožavanja bezbednostu novinara u Srbiji.

Dodao je da treba razlikovati uvrede od krivičnih dela koja se gone po službenoj dužnosti, a to su ugrožavanje sigurnosti i proganjanje.

Milić je to rekao na radionici “Prepoznavanje diskriminacije, ostvarivanje zakonskih prava, senzibilizacija u multikulturalnom kontekstu” u Subotici, kojoj su prisustvovali novinari lokalnih medija i predstavnici tužilaštva, i ocenio da su takve radionice odlična prilika za uspostavljanje međusobnog poverenja između novinara, tužilaca i policije.

On je izrazio razočaranje pošto danas niko od predstavnika policije nije došao na radionicu.

Programski direktor NDNV-a i profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Dinko Gruhonjić rekao je da su novinari u manjim lokalnim sredinama znatno više ugroženi nego novinari u Beogradu ili Novom Sadu, koji su “ipak pod svetlima reflektora”.

“Novinari na lokalu su često prepušteni sami sebi, jer u manjim sredinama ima vrlo malo profesionalnih medija i novinara, a moćnici smatraju da im je sve dozvoljeno i tako se i ponašaju”, kazao je Gruhonjić.

On je pozvao novinare da obavezno prijavljuju pretnje kojima su izloženi i da ne ćute o njima, jer je “javnost jedini naš saveznik i jedina naša potencijalna zaštita”.

Šefica Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, profesorica Smiljana Milinkov kazala je da su novinarke izloženije napadima na internetu, mizoginiji, seksualizaciji, proganjanju i uznemiravanju zbog profesionalnog rada, ali i zato što otvoreno iznose stavove.

Radionice su deo projekta “Mreža otpornosti za zaštitu novinara od diskriminacije i unapređenje međusektorskog poverenja u multietničkim zajednicama u Srbiji”, koji realizuje NDNV uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend