17. apr 2017.

Vlast i mediji: Ko su „njihovi“, ko su „žuti“, a ko „šefovi“

Pune dve nedelje u Srbiji se održavaju protesti prozvani "Protiv diktature“. Rastu napetosti pred protest koji je zakazan za utorak, novinari se označavaju kao "šefovi protesta", a ministar Aleksandar Vulin traži smene na Radio-televiziji Srbije, upravo zbog izveštavanja s protesta.

Šesnaest minuta. Toliko je bilo potrebno da tvit novinara Slobodana Georgieva postane vest na sajtu Informera. Kritika upućena patrijarhu Irineju: „Sačuvaj ga od gluposti njegove i umanji štetu koju proizvodi svojim lupetanijima“ preočena je u naslov: „Za boga ne zna!“, a u istom redu je označen i kao „šef spontanih protesta“.

„Taj tabloid, pričamo o tome godinama, ima svoju funkciju u režimu Aleksandra Vučića, rečeno je više puta – to je neka vrsta službenog glasnika. Šta ti Vučić misli, to ti Informer govori“, kaže Slobodan Georgiev, novinar.

O tvitu Georgijeva je, a na novinarsko pitanje, govorio i premijer Aleksandar Vučić, i to baš posle susreta sa patrijarhom Irinejom: „Šta god želite možete u ovoj zemlji da budete i to je vaša sloboda i vaše pravo. Ono što nije dobro – ako je neko vređao patrijarha ne razumem tu vrstu uvreda i ne razumem zašto bi to neko radio.“

Da li je ministar Aleksandar Vulin uvredio RTS najavom da će tražiti smenu rukovodstva javnog servisa s obzirom da, prema njegovom mišljenju, u svojim izveštajima preuveličavaju važnost protesta? Premijer to vidi drugačije:

„Kada to traži ministar Vulin onda je to valjda diktatorski zahtev, a kada neki drugi traže onda je to demokratski zahtev… Pa se onda samo nasmejete. Interesantno je to da se nekome ne sviđa, a svi su njihovi ostali na čelnim funkcijama RTS-a. Niko nijednog iz doba Demokratske stranke nije promenio. Svi žuti su ostali tamo.“

Vulinovo tumačenje demokratije je u najmanju ruku „čudno“, kaže Dragan Janjić iz NUNS-a i podseća da se „čak i u Srbiji retko dešava da ministar traži smene na javnom servisu“: „Već sama činjenica da se Vulin na taj način meša u uređivačku politiku i određuje kako će medij ili bilo ko da izveštava, a naročito javno servis je pogubna za slobodu medija i demokratiju uopšte“, navodi Janjić.

Onaj kome vlast najčešće lepi epiteti „žuti“, generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević ovim povodom je kratko za Sputnjik rekao da ga „raduje što su svi ljuti na RTS“.

O ponašanju ministara Vulina prema javnom servisu oglasili su se mejlom i studenti koji protestuju protiv diktature. Kažu da Vulinove reči tumače kao „sukob unutar porodice“ i naglašavaju da se oni ne zalažu za to da se na rukovodećim mestima smenjuju kadrovi koji bi, citiramo, od RTS-a napravili manje vulgaran i naizgled profesionalniji Informer.


Video prilog televizije N1 pogledajte ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend