14. mar 2017.

Zatvorska i novčana kazna novinaru po prijavama članova SNS

Novinar Stefan Cvetković iz Bele Crkve prvostepeno je osuđen na dve godine i tri meseca zatvora po tri privatne krivične prijave koje su protiv njega podneli funkcioneri Srpske napredne stranke (SNS).

sud_cekic_flickr

Foto: Flickr / Bloomsberies

Cvetković je osuđen i na novčanu kaznu od 2,15 miliona dinara, navodi se u presudama u koje je agencija Beta imala uvid. Presude je doneo Osnovni sud u Vršcu, a u sva tri slučaja sudila je sudija Cveta Kajević Grubišić.

Krivične prijave protiv Cvetkovića podneli su koordinator SNS-a za južni Banat Branko Malović, predsednik opštine Alibunar Predrag Belić, kao i funkcioner SNS-a Dejan Simeunović. Prijave su podnete zbog uvrede i zbog neovlašćenog objavljivanja i prikazivanja tudjeg spisa, portreta i snimka.

„Činjenica je da je protiv novinara privatnu krivičnu tužbu podnela napredna organizovana grupa partijskih funkcionera vlasti. Realizacija ekspresne prvostepene presude poverena je sudiji koja je dokazano poslušni partijski operativac“, rekao je Cvetković i dodao da je zbog toga bilo „realno očekivati izvršenje u ime naprednog naloga“.

Dodao je da je i njegov slučaj jos jedan primer da građani Srbije žive u sistemu koji „urušava temelj svakog demokratskog društva, a svoju vlast bazira na pretnjama, pritiscima, zloupotrebama institucija i širenju straha“.

„Nedvosmisleno jedini motiv jeste pokušaj gušenja slobodnog informisanja, a za takvu vrstu obračuna ne biraju sredstva oni kojima smeta javnost“, rekao je Cvetković.

NUNS i NDNV: Skandalozna presuda

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su da su presude Osnovnog suda u Vršcu u potpunosti skandalozne i da moraju da budu poništene na višim sudskim instancama.

„Zahtevamo takodje da nadležna pravosudna tela procene da li je sudija (Cveta Kajević Grubišić) koja je donela ovakve presude uopšte kompetentna da obavlja sudijsku dužnost“, navodi se u zajedničkom saopštenju ta dva novinarska udruženja.

NUNS i NDNV su naveli da ih zabrinjava činjenica da su presude donete na osnovu privatnih krivičnih prijava funkcionera Srpske napredne stranke u Vršcu, i to koordinatora SNS-a za južni Banat Branka Malovića, predsednika opštine Alibunar Predraga Belića, kao i funkcionera SNS-a Dejana Simeunovića, što može biti znak da je sud poslužio kao sredstvo obračuna sa nepodobnim novinarom.

„Presude predstavljaju primer dubokog nerazumevanja medjunarodnih i domaćih standarda slobode izražavanja i slobode medija, izazivajući ozbiljnu sumnju u Ustavom garantovanu nezavisnost sudova“, ocenili su NUNS i NDNV.

Dva novinarska udruženja najavila su da će o toj presudi obavestiti i medjunarodne organizacije, od kojih će zahtevati da reaguju na presude koje su u potpunoj suprotnosti sa sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava, kao i sa usvojenim konceptom medijskih sloboda u demokratskim društvima.

3 komentara za: “Zatvorska i novčana kazna novinaru po prijavama članova SNS

 1. Goran Ninić

  Jadno ali očekivano! Ovo je poruka AV za sve koji objektivno i hrabro informišu!

  14. мар 2017. at 18:22
 2. Ana Srdanović

  Najhrabriji novinar u Srbiji!! Naprednoj kriminalnoj bandi smeta jer sa njim nema kompromisa a ne mogu da ga korumpiraju. Neka ga dragi bog čuva.

  15. мар 2017. at 21:03
 3. Rade VŠ

  Da nema gospodina Cvetkovića nikad javnost nebi saznala za organizovan kriminal i pljačku na lokalu. Ova presuda se graniči sa zločinom i jasno je čime je motivisana. Kriminalne strukture ovom presudom šalju poruku svima koji imaju hrabrosti da javno obelodane informacije o kriminalnom delovanju.

  15. мар 2017. at 21:20

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend