10. mar 2023.

Za EU neprihvatljivo uvođenje zakona o ‘stranim agentima’ u Republici Srpskoj

Neprihvatljive su nedavne najave vlasti Republike Srpske (RS) o uvođenju propisa, koji bi mogli značajno suziti prostor za građanski angažman, navodi se u odgovoru Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini za Radio Slobodna Evropa 9. marta.

Delegacija EU je komentirala najave vlasti RS-a da će uskoro donijeti zakon o nevladinim organizacijama, po uzoru na Akt o registraciji stranih agenata koji postoji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Vlasti RS-a ne bi trebale strahovati od rada organizacija civilnog društva. Naprotiv, njihov angažman je ključna komponenta demokratskih društava, istakli su za RSE iz Delegacije EU u Bosni i Hercegovini.

Dodali su da EU smatra veoma značajnim doprinos civilnog društva procesu evropskih integracija u Bosni i Hercegovini, a civilno društvo suštinskim dijelom napretka i reformi u zemlji.

Svako neutemeljeno ograničavanje efektivnog ostvarivanja temeljnih prava i sloboda, uključujući pravo na udruživanje (i izražavanje), samo po sebi je u suprotnosti sa težnjama Bosne i Hercegovine da napreduje na evropskom putu, poručuju iz Delegacije EU.

Ključni prioritet 11. iz Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU poziva Bosnu i Hercegovinu da osigura povoljno okruženje za civilno društvo.

Neutemeljena ograničenja u djelovanju organizacija civilnog društva predstavljaju žalostan i nesumnjivo veliki korak unazad u zaštiti temeljnih prava.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend