29. dec 2019.

Šta je Vučić govorio o medijima pre tačno 20 godina?

Ova godina je za informisanje u Srbiji bila jedna od najtežih. Kao zemlja trpeli smo permanentni informativni pritisak, često pravu medijsku torturu od strane zapadnih medijskih kuća i neskriveno od njihovih domaćih ekspozitura, izjavio je krajem 1999. Aleksandar Vučić, tadašnji ministar za informacije u Vladi Srbije.

U obraćanju medijima, Vučić je istakao da su neki domaći mediji imali zadatak da pripreme narod na agresiju na Srbiju i SRJ i da podrže “NATO bombardovanje zemlje, ubijanje naroda, ubijanje Srbije i SRJ”, piše list Danas.

Tadašnji ministar informacija je, na konferenciji o medijima, apostrofirao Asocijaciju nezavisnih elektronskih medija i njeno rukovodstvo, novinsku agenciju Beta i dnevni list Danas.

Prema pisanju Danasa, predstavnici imenovanih medija odbacili su Vučićeve optužbe.

On je, pre 20 godina, istakao da se oko naše zemlje formira “informativni prsten”, odnosno da se iz susednih zemalja emituje propagandni program Radio Slobodna Evropa i Glas Amerike.

„U ovoj godini, u vreme najvećih napada na našu zemlju, ekonomske krize i socijalnih problema, u Registar javnih glasila upisano je novih 157 štampanih medija, od čega su četiri novootvoreni dnevni listovi“, rekao je Vučić pred kraj 1999. godine i naglasio da je dobro što se i dalje razvija pluralizam medijskih koncepcija.

Za narednu godinu, Vučić je ocenio da će biti još teža, ali je izrazio nadu da “ćemo se neprijatelju uspešno suprotstaviti”.

Vučić se tokom konferencije osvrnuo i na pisanje lista Danas rečima “može li to normalan čovek da kaže” i “mogu li normalni ljudi da posvete tome toliko pažnje”. Upitan da li komentariše autorski tekst, redakcijski komentar ili prenetu izjavu, Vučić je odgovorio: „Ne mislite valjda da će redakcija svakodnevno otvoreno pisati da NATO treba da dođe“.

„To je ipak“, kazao je, „izjavio poznati srbomrzac Milan Panić“.

Aleksandar Vučić nije više ministar informacija, ali ni generalni sekretar Srpske radikalne stranke kao te 1999. godine. Sada je predsednik države, ali i stranke, Srpske napredne stranke. Sudeći po njegovim izjavama, čini se da slično viđenje medija u Srbiji ima i sada.

Konkretno, list Danas često je, od kada je predsednik Srbije, etiketirao nazivom „Đilasove novine“. Bio je mišljenja i da u ovim novinama prostor dobijaju samo oni koji su protiv njega, bez obzira na to odakle kritika dolazi.

„Sve je dobro samo da je protiv mene… Ali, to je demokratija i govori da živimo u zdravom društvu. Da bi nekog pobedili, morate da imate ideju, plan i program, a ne mržnju“, rekao je o Danasu krajem avgusta 2018. Vučić.

U svojim obraćanjima je isticao da ne čita Danas zbog dvostrukih aršina, a neretko ih je nazvao i tavloidom. Pred kraj 2019. izgleda kao da je predsednik promenio taktiku kada je reč o medijima, te kritiku shvata nešto liberalnije.

„Ja ću se uvek boriti za pravo svakoga da objavi šta želi. Neka samo bude uvek protiv mene, snajpere uperite protiv mene, nemojte protiv drugih. Nemam nikakav problem. Dok vi uperite svaki snajper u mene, ja ću da se trudim da uperim vrh olovke u neki deo Srbije gde ćemo da gradimo nove fabrike i nove pruge“, rekao je on povodom NIN-ove naslovnice koju su mnogi interpretirali kao atentat na predsednika.

Dan nakon što je NIN povukao spornu naslovnu stranu, list Danas objavio je karikaturu Vučića sa iscrtanom metom. Od nekadašnjeg lidera radikala ni tada nije izašla burna reakcija.

„Samo vi radite svoj posao“, poručio je novinarima Danasa na Tviteru, a na konferenciji za medije je ocenio da je ispao „baš lepo“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend