18. jun 2024.

Sutra u 10 sati otkrivanje murala Miloradu Doderoviću u Nišu

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Lokalna fondacija Niš pozivaju koleginice, kolege, prijatelje i poštovaoce Milorada Doderovića da nam se sutra, 19. juna u 10 sati pridruže da zajedno otkrijemo mural ovom poznatom niškom novinaru. Mural će biti otkriven na zgradi u kojoj je Doderović živeo, u ulici Oblačića Rada 24 u Nišu.

Oslikavanje murala rezultat je akcije koju su sproveli Udruženje novinara Srbije (UNS), Lokalna fondacija Niš i porodica Doderović, sa ciljem da se oda počast ovom doajenu niškog novinarstva.

Za oslikavanje murala, izradu i montažu ploče bilo je potrebno 320 hiljada dinara, te je pokrenuta akcija za prikupljanje novca. Za 27 dana prikupljeno je 372.700 dinara, što je više od planiranog iznosa, a novac je uplatilo 49 donatora.

Kao mesto za mural simbolično je predviđena zgrada u kojoj je živeo.

Idejno rešenje kreirao je poznati niški umetnik Eško Kurtić, a površina portreta je 14 kvadratnih metara (4×3.5 metara).

Skica Eška Kurtića za izradu murala

Skica Eška Kurtića za izradu murala

Doderović je četiri decenije posvetio profesionalnom novinarstvu. Od 1994. godine bio je stalni dopisnik programa na srpskom jeziku australijskog državnog Es-Bi-Es radija, dok je 2001. do 2009. godine bio šef dopisništva „Glasa javnosti“ i Kurira iz Niša.  Njegove autorske emisije emitovane su na televizijama NTV i Zona plus, a bio je i saradnik emisije Hronika regiona RTS-a.

Kao član Uprave i Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije (UNS) aktivno se zalagao za slobodu medija i bolji položaj novinara.

Tokom novinarske karijere objavljivao je svoje tekstove u jugoslovenskim i srpskim novinama i časopisima. Dvanaest godina u niškim Narodnim novinama bio je politički komentator, urednik i izveštač iz saveznog i republičkog parlamenta. Jedan je od osnivača Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF) u Nišu.

U junu 1989. godine bio je urednik niškog omladinskog nedeljnika Grafit, kada je zbog njegovog intervjua sa Momom Kaporom, 101. broj ovog nedeljnika zabranjen.

Svoj prvi roman „Hodžina kći” objavio je 2018. godine u izdanju Udruženja pisaca „Sedmica” iz Frankfurta i niške agencije Svici. Knjigu „Sedma sila bez krila” je objavio 2019. godine, u kojoj je prikazao mnogobrojna iskustva i anegdote iz bogate novinarske karijere.

Preminuo je 30. decembra 2020. godine u Nišu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend