20. maj 2023.

Željko Bodrožić reizabran za predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije

Izborna skupština NUNS-a usvojila je danas Proglas za poštovanje zakona u sferi medija

Željko Bodrožić (foto: Denis Kolundžija / Cenzolovka)

Dosadašnji predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić dobio je danas na Izbornoj skupštini NUNS poverenje da i u naredne četiri godine vodi ovo udruženje.

Novi-stari predsednik NUNS-a, koji u trci za to mesto nije imao protivkandidata, najavio je da će mu u novom mandatu najvažniji zadatak biti širenje članstva i veće uključivanje u rad i aktivnosti udruženja postojećih članova, kao i obnova mreže loklanih poverenika udruženja.

Osim što je možda i najaktivnije novinarsko udruženje u raznim radnim grupama za izradu zakona, NUNS po pitanju angažovanja i saradnje sa drugim udruženjima izvan Srbije, naročito zbog inicijative Safe Journalist, slovi za „lidera u regionu“, naveo je Bodrožić.

Foto: Denis Kolundžija, Cenzolovka

Predsednik NUNS je ocenio da novinari u Srbiji „žive i rade u neprijateljskom okruženju“ i da im se na mnogo načina u poslednjih 11 godina onemogućava da rade svoj posao.

Skupština NUNS, koja je održana u Beogradu, usvojila je danas Proglas za poštovanje zakona u sferi medija u kojem se isitče da kritičke ocene i  zahtevi javnosti u odnosu na rad Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i pojedinih pružalaca medijskih usluga sa dozvolama za nacionalno pokrivanje – a koji su, inače, u vidu zahteva istaknuti na protestima „Srbija protiv nasilja – „koincidiraju sa kritikama i analizama stručne javnosti, medijskih udruženja i organizacija civilnog društva u dužem vremenskom periodu“.

„Zbog neostvarivanja odredaba zakona i novinarskog kodeksa i zanemarivanja javnog interesa, a promocije političkog uticaja vlasti, partikularnih interesa pojedinih komercijalnih medija, neprimerenih sadržaja, neostvarivanja političkog i medijskog pluralizma, strateški dokumenti predviđaju isključivanje državnih organa iz predlaganja kandidata za članove Saveta REM-a i izbor novog Saveta, odmah posle usvajanja novog Zakona o elektronskim medijima, koji upravo treba da bude stavljen na javnu raspravu i uđe u proceduru usvajanja“, navodi se u Proglasu.

NUNS naglašava važnost doslednog ostvarivanja stavova Medijske strategije „što je najbolji način da se REM privoli na ostvarivanje zakona“. Od novog Saveta, dodaje se, očekujemo podsticaj demokratskom, profesionalnom, etičkom javnom komuniciranju, a isključivanju svega nezakonitog, vulgarnog i štetnog.

NUNS takođe zahteva i da Ministarstvo za informisanje i telekomunikacije dosledno primenjuje zakonske odredbe u odnosu na štampane medije koji su u njegovoj nadležnosti.

„Ovim aktivnostima može da se popravi medijska situacija, unapredi medijski sistem, smanje tenzije i doprinese kulturi javnog dijaloga i ukupnom demokratskom razvoju Srbije“, zaključuje se u Proglasu kojeg su danas usvojili delegati Izborne skupštine NUNS-a.

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend