19. apr 2023.

Akcije Gugla izgubile preko 50 milijardi dolara vrednosti nakon Samsungove objave

Akcije kompanije Alfabet, vlasnika Gugla, izgubile su preko 50 milijardi dolara vrednosti tokom prethodne nedelje, između ostalog jer je kompanija Samsung najavila da razmatra instaliranje konkurentskog pretraživača na svoje nove uređaje.

Analitičari ocenjuju da je glavni razlog toga rivalstvou oblasti razvoja veštačke inteligencije.

Kako piše Forbes, rivalstvo u razvoju veštačke inteligencije između Gugla (Google) i Majkorosofta (Microsoft) se zahuktava, a prognoze prednost daju Majkrosoftovom pretraživaču Bing, zbog toga što će se on služiti veštačkom inteligencijom za poboljšanje rezultata pretrage.

Bing bi tako mogao da postane sve više zastupljen, pre svega na mobilnim telefonima i tabletima.

Kako je ranije objavio Njujork tajms u nedelju, Gugl bi zbog toga preti mogao da izgubi ugovor sa Samsungom vredan tri milijarde dolara na godišnjem nivou.

Iako to predstavlja nešto više od jedan odsto od približno 280 milijardi dolara godišnjeg prihoda Alphabet-a, to je najnoviji pokazatelj da je dominacija Guglovog internet pretraživača u opadanju.

Njujork Tajms čak izveštava da je među zaposlenima u Alphabetu vladala panika zbog ugovora sa Samsungom.

Akcije kompanije Gugl Alphabet su pale za čak 4,1 odsto u ponedeljak, odnosno za 57 milijardi dolara, dok su akcije Majkrosoft porasle za 1,6 odsto.

Na taj način se nastavlja višemesečni trend nakon što su akcije Majkrosofta porasle za 21 odsto od novembra kada je kompanija OpenAI lansirala ChatGPT, čet bot (chat bot, softverska aplikacija koja korisnicima pruža mogućnost online komunikacije i interakcije bez  angažovanja ljudskog faktora) koji se nalazi u njegovom internet pretraživaču Bing.

Majkrosoft je u januaru objavio da je uložio više milijardi dolara u OpenAI.

Majkrosoft trenutno ima vodeće mesto u razvoju veštačke inteligencije i pokazuje „novu snagu“ na tržištu internet pretraživača, prema procenama američke kompanije Goldman Sachs.

Tri nedelje kasnije, Majkrosoft je predstavio integraciju softvera ChatGPT-a u Bing, kao i u drugi veb pretraživač Edge.

Guglov „odgovor“ na ChatGPT je Bard, takođe četbot, ali su i pored toga akcije Alfabeta pale za sedam odsto jer je njegova demo (probna) verzija davala netačne informacije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend