22. okt 2022.

Borba za prava slobodnih novinara i medijskih djelatnike u Europi

Europska federacija novinara (EFJ), zajedno sa udrugama i sindikalnim savezima u sektoru medija, umjetnosti i zabave, pokrenula je blog koji sadrži korisne informacije o zakonskim pravima takvih radnika i podršci koju pružaju njihovi sindikati i udruge . Kako navode u svom priopćenju iz EFJ-a raditi kao slobodni ili samozaposleni novinar nikada nije bio veći izazov nego u današnjem promjenjivom medijskom okruženju i tržištu rada.

-Nesigurni uvjeti rada i nedostatak zakonske zaštite i prava svakodnevna su stvarnost s kojom se suočavaju slobodni i samozaposleni novinari i medijski djelatnici. Posljednjih smo godina u okviru našeg zajedničkog projektnog rada razvili kontinuirano razmišljanje o tome kako sindikati mogu kvalitetno i na pravi način zastupati slobodne novinare i podržati njihova radnička prava. Rasprave s pravnim stručnjacima dotaknule su teme poput slobode udruživanja za sve radnike, uključujući atipične radnike; utjecaj prava tržišnog natjecanja na kolektivno pregovaranje u ime atipičnih radnika; potencijalnu ulogu prava tržišnog natjecanja u rješavanju neravnoteže moći na sektorskom tržištu rada; uključivu definiciju radnika kako bi se uhvatili novi oblici rada itd, navodi se u priopćenju EFJ-a i dodaje kako proizvodnja i projektni rad, kao i širok raspon i raznolikost radnika uključenih u određeni projekt, znače da su višestruki kratkoročni ugovori i različiti statusi zaposlenja uobičajeni aspekt rada u sektoru.

-Koncept „atipičnih radnika“ uključuje radnike koji nisu zaposleni na konvencionalan način (odnosno ugovorom o radu), već prema drugim ugovorima te one koji rade na kratkoročnim ili skraćenim radnim uvjetima, bilo da se radi o zaposlenju ili ugovoru o pružanju usluga. Ovisno o nacionalnom kontekstu, to uključuje različite vrste radnika, kao što su samozaposleni radnici za vlastiti račun (bez zaposlenih), radnici angažirani prema autorskim ugovorima… Ovi radnici ostaju vitalni dio radne snage u sektoru. Vrlo su fleksibilni i vješti. Ipak, prečesto su ranjivi i neadekvatno pokriveni zaštitom koju radnicima nude zakon o radu i uvjeti dogovoreni kolektivno. Za sindikate oni su središnja, ali ponekad teško dostupna skupina, smatraju u EFJ-u.

Blog je zamišljen kao forum za prikupljanje razmišljanja o ovim temama i spajanje ideja i pravnih rješenja relevantnih za radničko predstavljanje radnika u sektoru.
Europska federacija novinara (EFJ), Međunarodna federacija glumaca (FIA), Međunarodna federacija glazbenika (FIM) i UNI MEI Globalna unija za medije, zabavu i umjetnost europski su socijalni partneri koji predstavljaju radnike u sektoru diljem Europe i šire. To je sektor u kojem su takozvani „atipični radnici“ (tj. slobodnjaci ili samozaposleni) značajan dio slike na tržištu rada.

Izvor i foto: EFJ 

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend