22. okt 2022.

Sudac Zvonko Vrban proglašen najvećim pravosudnim zlostavljačem u Europi

Šef osječkog Županijskog suda Zvonko Vrban, kojega je nominiralo Hrvatsko novinarsko društvo, službeno je proglašen najvećim pravosudnim bullyjem u Europi, zbog serije tužbi kojima od Telegrama kao izdavača, novinara Drage Hedla te glavne urednice Jelene Pavić Valentić potražuje 100.000 eura. Ugledno udruženje nevladinih organizacija (CASE), među kojima su Europska federacija novinara i Europski centar za slobodu novinarstva, svake godine dodjeljuje nagrade pojedincima, tvrtkama i institucijama najsklonijima SLAPP-u, odnosno tužbama kojima pokušavaju ušutkati neovisne medije.

Podsjetimo prošle godine u svojoj kategoriji ovu neslavnu i neželjenu nagradu je odnio HRT zbog baražnih tužbi prema svakome tko se usudio kritizirati. Nagradu je tada, kao žrtva serijskih tužbi HRT-a, primio Hrvoje Zovko.

Nagrada koju je danas osvojio šef osječkog Županijskog suda pritom se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Europskog parlamenta i uz podršku Vijeća Europe. Dodjela, duhovito osmišljena kao parodija na izbor za Pjesmu Eurovizije, organizirana je u sklopu velike europske Anti-SLAPP konferencije u Strasbourgu na kojoj najvažnije novinarske organizacije razrađuju strategiju borbe protiv udara na slobodu medija. Vrban je na kraju u kategoriji Pravosudnog bullyja pobijedio belgijskog odvjetnika Waltera Damena te međunarodni ured Taylor Wessing, s kojima je ušao u završnicu natjecanja, prenosi telegram.hr.  

Šefa Županijskog suda na ovo natjecanje kandidiralo je Hrvatsko novinarsko društvo. – Ovo je još jedan dokaz da smo najgori u Europi po tužbama moćnika  protiv novinara i medija. Čestitke kolegicama i kolegama iz Telegrama na ustrajnoj borbi. Sudac Vrban zaslužio je ovu titulu za koju smo ga kandidirali, kazao je Zovko

Nagradu je preuzeo Drago Hedl kojeg Vrban uporno progoni po sudovima. -Jedan od najmoćnijih sudaca u Hrvatskoj, Zvonko Vrban podnio je seriju tužbi protiv Telegrama, glavne urednice i mene kao autora istraživačkih tekstova. Njegova namjera bila je da nas uplaši, financijski uništi i zaustavi istraživačke tekstove o tome kako je stjecao imovinu i čime se sve bavio osim svog sudačkog posla, kazao je Hedl preuzimajući nagradu umjesto suca Vrbana.

-Nije lako naći se u sudnici kada vas tuži sudac. Nije lako kada vam sudac prijeti tužbama u kojima traži odštetu od stotinjak tisuća eura. Ali mi idemo dalje, uvjereni kako suci koji nam u tim SLAPP tužbama sude, istinu i pravdu doživljavaju drugačije od suca koji nas tuži, dodao je Hedl na dodjeli koja se emitira na brojnim portalima diljem Europe.

Hrvatska ima ozbiljan problem sa SLAPP tužbama, stoga ne čudi da je Zvonko Vrban, nakon HRT-a prošle godine, drugi predstavnik države koji je osvojio ovu europsku nagradu. HND već dugo ističe tužbe šefa Županijskog suda u Osijeku protiv Telegrama kao primjer brojnih udara kojima se pokušavaju ušutkati neovisni mediji.

U svibnju prošle godine, kada je Zvonko Vrban tužio Telegram, organizirana je i press konferencija. -Tužba od 100.000 eura vrhunac je pravosudne agresije na medije, kazao je tom prigodom predsjednik HND-a Hrvoje Zovko. Potpredsjednik HND-a Branko Mijić ocijenio je postupke suca Vrbana -nezapamćenim i nedopustivim potezom koji zahtijeva međunarodnu istragu-.

Kako ističu u redakciji Telegrama današnja anti-nagrada, dodijeljena sucu Vrbanu pod pokroviteljstvom Europskog parlamenta, novi je i snažan poticaj Telegramovoj redakciji da ne posustane u razotkrivanju ključnih afera hrvatskih moćnika. – Kako je kazao Drago Hedl na dodjeli: ‘Idemo dalje’. Uz podršku međunarodnih organizacija, hrvatske javnosti te prvenstveno naših pretplatnika, možemo puno, navode iz Telegrama. 

Nije na odmet ponovo podsjetiti da je s više od 951 aktivnom SLAPP tužbom Hrvatska, nažalost, u neslavnom europskom vrhu. Prema istraživanju HND-a tužbama se za 2022. godinu potražuje najmanje 77,4 milijuna kuna. Da je velikom broju ovih tužbi cilj zastrašivanje medija i poticanje cenzure te autocenzure kod novinara, pokazuju i sami iznosi inicijalnih tužbenih zahtjeva u građanskim postupcima koji su često puno veći od pravomoćno dosuđenih- kaže se u priopćenju Hrvatskog novinarskog društva.

 

Izvor: telegram.hr i HND

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend