28. jan 2022.

Češki ministar: Sloboda medija – centralna tema budućeg češkog predsedavanja EU

Sloboda medija biće jedna od centralnih tema Češke kada u drugoj polovini 2022. godine preuzme predsedavanje Evropskom unijom, sa naglaskom na situaciju sa medijima u Poljskoj i Mađarskoj, izjavio je češki ministar za evropska pitanja Mikulaš Bek.

Foto: Pixabay

Bek je za češku televiziju rekao da će sloboda medija, uz vladavinu prava, biti jedan od glavnih prioriteta tokom šestomesečnog predsedavanja Savetom EU koje počinje 1. jula, preneo je briselski portal EURACTIV.

Pažnja će, prema njegovim rečima, posebno biti usmerena na Poljsku i Mađarsku, zemlje koje poslednjih godina izazivaju sve veću zabrinutost zbog stanja medijskih sloboda i medijskog pluralizma.

„Poljska i Mađarska imaju prilično komplikovanu raspravu o tome sa drugim zemljama. Po mom mišljenju, to ne bi trebalo da obeshabri češku vladu da stavi to pitanje na dnevni red“, rekao je Bek.

„To ne znači da ćemo držati predavanja našim poljskim i mađarskim kolegama“, dodao je ministar.

Sloboda i pluralizam medija bili su u novije vreme predmet nekoliko inicijativa Evropske unije, a očekuje se još nekoliko tokom 2022. godine.

Tokom ove godine Evropska komisija bi trebalo da usvoji predlog dugo najavljivanog evropskog zakona o slobodi medija, o kojem je u januaru pokrenuta javna rasprava.

Oslanjajući se na Direktivu o audio-vizuelnim delatnostima, koja je evropski zakonski okvir i putokaz za nacionalne medijske zakone zemalja članica, budući zakon o slobodi medija treba da uspostavi mehanizam kontrole nezavisnosti i pluralizma medija u celoj EU.

Kroz uklanjanje unutrašnjih barijera na evropskom medijskom tržištu, taj zakon će se, prema navodima Evropske komisije, pozabaviti i pitanjima razlike u nacionalnim medijskim zakonodavstvima i pitanjem transparentnosti medijskog vlasništva.

SLAPP tužbe u fokusu

Veliku pažnju kao posebna prepreka slobodi medija u Evropi privukle su i takozvane SLAPP tužbe, odnosno strateške tužbe protiv učešća javnosti koje biznis, vlade ili pojedinci često koriste da ućutkaju ljude iz medija ili poslenike na polju ljudskih prava.

Očekuje se da će Evropska komisija narednih meseci objaviti inicijativu protiv takvih SLAPP tužbi, nakon što je velika većina poslanika Evropskog parlamenta rezolucijom pozvala EU na odlučnu akciju protiv tog instrumenta za gušenje slobode medija.

Pavo Salaj iz Reportera bez granica ocenio ja da bi češko predsedavanje moglo da igra ključnu ulogu u brzom uspostavljanju ambicioznog i snažnog zakonodavstva za zaštitu pluralizma i nezavisnosti medija, ako Evropska komisija, kao što planira, predloži zakon o slobodi medija.

On je ipak dodao da reči treba da budu praćene i delima, a da će Reporteri bez granica biti tu da podsete češku vladu na njena obećanja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend