15. mar 2022.

Novinarki Marini Ovsjanikovoj preti do 15 godina zatvora za širenje lažnih vesti o ruskoj vojsci

Protiv novinarke Marine Ovsjanikove, koja je sa antiratnim transparentom sinoć, za vreme emitovanje udarnih vesti Prvog kanala ruske TV, upala u program, vrše se predistražne radnje „za širenju očigledno lažne informacije“ o ruskim vojnicima.

Protest na ruskog državnoj televiziji (Foto: Twitter/@Kira_Yarmysh)

To je rekao izvor Tasa u Državnom tužilaštvu, ne navodeći gde se novinarka trenutno nalazi.

Prema tom, nedavno usvojenom zakonu, za širenje lažnih vesti o ruskim vojnicima Ovsjanikovoj preti do 15 godina zatvora.

Ona je privedena odmah posle upada u program, a advokati ne uspevaju da je pronadju, navodi Meduza izjavu njenog advokata Danila Bermana.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski se u novom video obraćanju noćas lično zahvalio Ovsjanikovoj.

Zahvalan sam Rusima koji ne prestaju sa pokušajima da iznesu istinu, i lično toj devojci koja je u studio Prvog kanala ušla sa plakatom protiv rata. Onima koji se ne boje da protestuju dok se vaša zemlja nije zatvorila od celog sveta. Vi treba da se borite, da ne izgubite svoju šansu“, poručio je Zelenski.

Na transparentu koji je držala iza voditeljke jasno je bilo vidljiv natpis „Ne ratu, zaustavite rat, ne verujte propagandi, oni vas ovde lažu“.

Televizijske vesti u Rusiji su čvrsto pod kontrolom Kremlja i odražavaju samo rusku verziju dogadjaja u Ukrajini.

Njen glas mogao se čuti za vreme emisije koja je išla uživo, govorila je „Ne ratu, zaustavite rat“ pre nego što je direktor programa prekinuo snimak i pustio prethodno snimljen izveštaj.

Pre protesta koji se dogodio u programu vesti uživo ona je snimila video u kome je nazvala dogadjaje u Ukrajini zločinom i rekla da se stidi da radi, za, kako je navela, propagandu Kremlja.

„Stidim se što sam sebi dozvolila da kažem laži na televizijskim ekranima Stidim se što sam dozvolila da Rusi budu pretvoreni u zombije“, rekla je ona.

Pozvala je ruski narod da protestuje protiv rata, navodeći da samo oni mogu da „zaustave ludilo“.

Od trenuka kada se saznalo njeno ime dobila je desetine komentara na svojoj Fejsbuk stranici na ukrajinskom, ruskom, engleskom i poruke zahvalnosti.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend