28. dec 2018.

Reporteri bez granica: Sloboda medija u sve većoj opasnosti

U 2018. godini 63 novinara je izgubilo život dok su obavljali posao, a sloboda medija je u sve većoj opasnosti, pokazuju izveštaji Komiteta za zaštitu novinara i Reportera bez granica.

Obe organizacije upozoravaju da je u ovoj godini porastao i broj novinara koji su oteti ili uhapšeni dok su obavljali svoj posao, preneo je Glas Amerike.

U redakciju dnevnika Kapital gazet u Merilendu, u junu je upao naoružani muškarac i ubio petoro lokalnih novinara. Kolumnista Vašington posta Džamal Kašogi ubijen je u konzulatu Saudijske Arabije u Turskoj u oktobru.

Od kidnapovanja i ubistava, do privođenja, pretnje novinarima sve su češce a eksperti kažu da je vreme za uzbunu.

„Novinari u demokratskim zemljama su ugroženi, pa i reporteri u zemljama bez konflikta plaćaju danak za svoje izveštavanje“, kaže Margo Juen iz Reportera bez granica.

Podaci ove organizacije pokazuju da je najmanje 63 novinara ubijeno u 2018. godini, a najopasnije zemlje za novinare su Avganistan, Sirija i Meksiko.

Hapšenja novinara su takođe u porastu. Komitet za zaštitu novinara navodi da je u Kini, Turskoj i Egiptu uhapšena polovina od ukupnog broja novinara koji su u zatvoru. Zatvorske kazne u trajanju od sedam godina izrečene su reporterima Rojtersa u Mjanmaru.

„Oni su otkrili ratni zločin. Onda su uhapšeni, optuženi da su ukrali dokumenta, što nije tačno, i u nameštenom sudskom procesu, osuđeni. To su novinari koji su u svojoj zemlji, izveštavajući o svojoj vladi, upali u nevolju“, kaže Robert Mahoni iz Komiteta za zaštitu novinara.

I retorika predsednika SAD Donalda Trampa protiv medija, samo daje legitimitet i ostalim državnicima koji napadaju novinare, prenosi VOA.

„Samim etiketiranjem lažnih vesti, on kaže da ti novinari nisu pravi, kad kaže da nisu u pravu, svrstava ih na drugu stranu istorije. A kad kaže da su oni neprijatelji naroda, u stvari tvrdi da je on sam narod, a ako njega kritikuju, kritikuju i vas“, ocenjuje Tom Rozental iz američkog insituta za medije.

Poverenje u medije u SAD je na najnižem nivou, što je za neke iliustracija globalne erozije medijskih sloboda.

Ipak ima i dobrih vesti, na primer u Etiopiji. Otkad je novi premijer Abij Ahmed sproveo demokratske reforme, nijedan novinar nije uhapšen prvi put posle 14 godina.

„Došlo je do promena u režimima nekih zemalja kao što su Ekvador, Južna Koreja i Gambija koje su zabeležile neka pobošljanja u našem indeksu Medijskih sloboda u svetu“, naglašava Margo Juen.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend