04. feb 2022.

Ruski kanal RT nastavit će emitirati u Njemačkoj unatoč zabrani

Direktorica ruske televizijske postaje RT Margarita Simonian obećala je u srijedu da će RT nastaviti emitirati na njemačkom unatoč zabrani njemačkog regulatora, u kontekstu visokih napetosti između Moskve i Zapada zbog Ukrajine.

Foto: Benoît Prieur (cc)

Njemačka odluka „ne znači ništa“, komentirala je Simonian na Twitteru, dodajući da njezin kanal, poznat po promicanju stajališta Kremlja u inozemstvu, „neće prestati emitirati u toj zemlji“.

Simonian je također ocijenila da je ta mjera kao da ruski regulator zabrani Deutsche Welleu da emitira na svojoj vlastitoj internetskoj stranici, što bi „moglo vrijediti pokušati“ s obzirom na to da su ruske vlasti zaprijetile Berlinu odmazdom u slučaju zabrane.

YouTube je već suspendirao RT-ov kanal na njemačkom 16. prosinca kada je otvoren, a emitiranje putem satelita prekinuto je nedugo nakon zahtjeva njemačkih vlasti.

RT-u je zabranjeno emitiranje na njemačkom na njegovu portalu i mobilnoj aplikaciji jer „nije zatražena niti odobrena“ dozvola koju propisuje zakon o medijima, objasnilo je u srijedu njemačko savezno povjerenstvo za medije ZAK.

Moskva smatra da je to „ilegalno“ i rezultat političkog pritiska Berlina.

Osnovan 2005. pod imenom Russia Today, kanal RT, koji financira ruska država, emitira na više jezika, među kojima su engleski, francuski, španjolski, njemački i arapski. Smatra ga se propagandnim instrumentom Kremlja i izazvao je kontroverze u više zemalja.


Hina

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend