31. avg 2022.

Saudijka osuđena na višedecenijsku kaznu zbog „korišćenja interneta za razaranje društvenog tkiva“

Britanski Gardijan prenosi da je još jednu ženu iz Saudijske Arabije Kraljevski sud za terorizam osudio na višedecenijsku zatvorsku kaznu zbog korišćenja društvenih medija za "kršenje javnog reda“, navodi se u sudskim dokumentima u koje je imala uvid grupa za ljudska prava.

Nura bint Saed el Kahtani osuđena je na 45 godina zatvora nakon što ju je specijalizovani krivični sud osudio za „korišćenje interneta za razaranje društvenog tkiva“, navodi se u dokumentima koje je pribavila i pregledala organizacija Zora koju je osnovao Džamal ​​Kašogi, prenosi britanski list.

Vest o višedecenijskoj kazni na koju je osuđena dolazi nekoliko nedelja nakon što je Salma el Šehab, 34-godišnja studentkinja doktorskih studija na Univerzitetu Lids i majka dvoje dece, osuđena na 34 godine zatvora nakon što se za praznike vratila kući u Saudijsku Arabiju.

Sudski dokumenti u slučaju Šehab otkrivaju da je osuđena za navodni zločin praćenja Tviter naloga pojedinaca koji „izazivaju nemire u javnosti i destabilizuju građansku i nacionalnu bezbednost“.

U nekim slučajevima je retvitovala objave koje su postavili disidenti u egzilu, navodi Gardijan.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend