29. feb 2024.

Tužba vredna preko dve milijarde evra: Evropske medijske organizacije tužile Gugl

Trideset i dve evropske medijske organizacije podnele su danas tužbu protiv Gugla, tražeći odštetu od oko 2,1 milijardu evra, objavio je Politiko.

Foto: Unsplash

Tužba se odnosi na praksu digitalnog oglašavanja američkog tehnološkog giganta, pri čemu medijske grupe tvrde da su „pretrpele gubitke zbog manje konkurentnog tržišta“, saopštile su advokatske firme Žeradin Partners i Stek, koje zastupaju te organizacije.

„Da Gugl ne zloupotrebljava svoj dominantni položaj, medijske kompanije bi imale znatno veće prihode od oglašavanja i plaćale bi niže naknade za usluge reklamnih tehnologija“, dodaje se u saopštenju.

Među medijskim grupama koje su podnele tužbu su neke od vodećih evropskih novinskih kompanija, uključujući Aksel Špringer, norveški Shibsted i grupe iz Beneluksa kao što su DPG Media i Mediahuis. Koalicija navodi da pokriva 17 evropskih zemalja.

Tužba je podneta holandskom sudu.

U junu prošle godine, Evropska komisija poslala je Guglu antimonopolske tužbe zbog njegovog reklamnog poslovanja.

„Naša preliminarna zabrinutost je da je Gugl možda iskoristio svoju tržišnu poziciju da favorizuje sopstvene posredničke usluge“, rekla je tada izvršna potpredsednica EK Margret Vestager.

„Ne samo da je to možda nanelo štezu konkurenciji Gugla, već i interesima izdavača, a takođe je povećalo troškove oglašivača“, navela je.

Antimonopolska agencija Evropske unije ispituje politiku oglašavanja na Guglu od 2021. godine. Prethodno je ispitala uslugu pretraživanja kupovine u toj kompaniji, njen softver za mobilne telefone i ugovore o oglašavanju, i zbog više prekršaja naplatila je više od osam milijardi evra kazni.

Direktor pravnog sektora Gugla Oliver Betel rekao je da ta kompanija „konstruktivno sarađuje sa izdavačima širom Evrope“.

„Ova tužba je spekulativna i oportunistička i suprotstavićemo joj se energično i na osnovu činjenica“, kazao je Betel.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend