19. nov 2020.

U Rusiji predstavljen nacrt zakona o blokadi društvenih mreža

Poslanici ruskog parlamenta predstavili su nacrt zakona kojim će, ukoliko bude usvojen, vladi biti omogućeno da zabrani pristup internetu američkim tehnološkim gigantima za koje se smatra da su vršili diskriminaciju protiv ruskih medija.

Autori nacrta, od kojih su većina iz vladajuće partije Jedinstvena Rusija, navode da su dobili pritužbe od domaćih medija poput „Raša tudej“, „RIA Novosti“ i „Krim 24“ da su im profili suspendovali ili označeni na platformama društvenih mreža „Tviter“, „Fejsbuk“ i „Jutjub“.

„Tviter“ je počeo u avgustu da označava profile nekoliko ruskih medija opisom poput „mediji naklonjeni državi“, ali i nekoliko zvaničnika i državnih službenika, što je Rusija kritikovala.

„Usvajanje ovog nacrta zakona je hitno zbog brojnih slučajeva neopravdanih zabrana ruskim građanima da pristupe informacijama objavljenim na ruskim medijima, a to čine određeni resursi na internetu, uključujući i one registrovane izvan Rusije“, navodi se u tekstu uz nacrt zakona.

Da bi stupio na snagu, nacrt zakona mora da bude usvojen u donjem domu parlamenta, potom u gornjem domu, nakon čega ide na potpis predsedniku Vladimiru Putinu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je neophodno dobro razmotriti mere, ali je naglasio da je neophodan mehanizam za rešavanje ovakvih problema jer na internetu postoje brojni postupci diskriminacije protiv ruskih državljana.

Prema nacrtu zakona, ruski državni tužilac i Ministarstvo spoljnih poslova definisaće koji internetski resursi zabranjuju pristup „socijalno bitnim informacijama na osnovu nacionalnosti, jezika ili u vezi sa sankcijama uvedenim protiv Rusije i njenih državljana“

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend