20. mar 2017.

Država da sanira posledice privatizacije

Zaposleni u Radio-televiziji Kragujevac sutra predaju peticiju premijeru Aleksandru Vučiću

Uprkos najavama da će Ministarstvo privrede nastojati da, u saradnji sa lokalnom samoupravom, pronađe najbolje rešenje za Radio-televiziju Kragujevac, kao i za zaposlene u toj medijskoj kući koji uskoro mogu da očekuju da im bude ponuđen socijalni program, novinari i ostali medijski radnici u RTK ne odustaju od za sutra najavljenog okupljanja ispred Vlade Srbije.

Naprotiv, sudeći prema informaciji iz RTK, više desetina zaposlenih u toj medijskoj kući danas će krenuti put Beograda, gde će se najpre, oko 13 sati, okupiti ispred Vlade Srbije, nastojeći da premijeru Aleksandru Vučiću predaju peticiju kojom žitelji centra Šumadije podržavaju opstanak Radio-televizije Kragujevac. Istu peticiju zaposleni u RTK danas planiraju da uruče i nadležnima u ministarstvima privrede, te kulture i informisanja.

Zaposleni u Radio-televiziji Kragujevac su peticiju za opstanak te medijske kuće, koju je potpisalo 10.540 Kragujevčana, uoči minulog vikenda predali gradonačelniku Kragujevca Radomiru Nikoliću. U peticiji se od države, odnosno Ministarstva privrede, Ministarstva kulture i informisanja, te Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave zahteva da hitno, u roku od 10 dana, saniraju posledice „katastrofalne privatizacije i ruševina koje je iza sebe ostavio prethodni vlasnik“, kruševački biznismen Radoica Milosavljević.

Novinari i ostali medijski radnici RTK od nadležnih u gradu i državi zahtevaju hitnu deblokadu računa RTK, zatim isplatu po devet zaostalih zarada, uplatu doprinosa za penzijsko-invaildsko i zdravstveno osiguranje, kako bi ponovo ostvarili pravo na lečenje. Traže i socijalni program za zaposlene koji žele da napuste firmu, kao i stvaranje zakonskih i drugih uslova da RTK, najznačajniji elektronski medij južno od Save i Dunava, ponovo počne da emituje radio i televizijski program.

Više od 10.500 potpisnika peticije za opstanak RTK traži, rečeno je prilikom njene predaje Radomiru Nikoliću, da grad i država reše problem informisanja građana Kragujevca i Šumadije, koji „smatraju da nemaju dovoljno informacija o dešavanjima u lokalnoj zajednici . Nikolić je kazao da razume potrebe građana da imaju gradsku televiziju, a ta potreba se, prema njegovoj oceni, posebno videla u nedavnom slučaju tragedije i eksplozije u kragujevačkom Tehničko-remontnom zavodu.

On je rukovodstvo Sindikata „Nezavisnost“ i zaposlene u RTK obavestio i da je podneo inicijativu Vladi Srbije da se za tu medijsku kuću koja je, nakon poništenja privatizacije podržavljenja, vlasnička prava privremeno, do naredne privatizacije, prenesu na grad, kako bi problemi sa kojima se RTK suočava bili rešeni brže i efikasnije. Nikolić očekuje da će Vlada prihvatiti tu inicijativu.

Dugovi veći od 30 miliona dinara

Sindikalci i zaposleni u RTK, podsetimo, već duže tvrde da je za aktuelnu poslovno-finansijsku agoniju Radio-televizije Kragujevac, pored gradske uprave koja, sad već jedina u Srbiji dve godine ne raspisuje konkurse za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa, najodgovornije Ministarstvo privrede, koje je mesecima odlagalo neizbežni postupak raskida kupoprodajnog ugovora sa Radoicom Milosavljevićem, koji je iza sebe ostavio „pustoš“, odnosno dugove veće od 30 miliona dinara, neisplaćene zarade i neuplaćene doprinose za PIO, popisanu i delom rasprodatu pokrenu imovinu. RTK je pre nekoliko nedelja, zbog velikih dugova isključena struja, a iz istih razloga joj je oduzeta i dozvola za emitovanje programa.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend