20. mar 2019.

Narodna biblioteka direktorki „Politike“: Nemate pravo da uklonite „Politiku“ i zato je vraćamo

Narodna biblioteka Srbije (NBS) vratila je digitalizovana izdanja „Politike“ od 1904. do 1941. godine, koja su prethodno uklonjena sa sajta NBS-a na zahtev Politike novine i magazini (PNM).

Foto: Nikola Smolenski / CC BY-SA 3.0

U pismu Narodne biblioteke upućenom direktorki PNM-a Miri Glišić Simić navodi se da njen usmeni zahtev od 21. februara nema pravni osnov.

NBS se u pismu pozvala na članove Zakona o autorskim i srodnim pravima, u kojima je propisano da je „dozvoljeno bez autora i bez plaćanja autorske naknade umnožavanja dela od strane biblioteke…“, da „imovinska prava autora traju za života i 70 godina posle njegove smrti“, kao i da „autorsko pravo na kolektivnim delima traje 70 godina“ od objavljivanja tog dela.

„Smatramo da su se stekli uslovi da se digitalne kopije ‘Politike’ bez ograničenja nađu u slobodnom pristupu“, navodi u pismu NBS.

Narodna biblioteka obaveštava Miru Glišić Simić da „uskraćivanje dostavljanja obaveznog primerka publikacija kao mera kojoj je pribegla kako bi izvršila pritisak da se ‘Politika’ od 1904. do 1941. godine ukloni iz javnog domena, ne može biti izraz njenog bojkota NBS-a“.

„Zahtev da Biblioteka ukine uslugu skeniranja i fotokopiranja članaka iz lista ‘Politika’ za svoje korisnike, kao i zahtev da sa svoje digitalne biblioteke uklonimo obaveštenja da je digitalna ‘Politika’ uklonjena na Vaš zahtev, smatramo grubim mešanjem u unutrašnja pitanja Narodne biblioteke koja nadilaze okvire Vaših ingerencija“, navodi se u pismu koje je potpisao upravnik NBS-a Laslo Blašković.

Biblioteka je odlučila da digitalizovana izdanja lista „Politika“ od 1904. do 1941. godine vrati na svoju javnu adresu, navodi se u pismu.

Podsetimo, zajedničkim projektom „Politike“ i NBS-a 2006. godine izdanja lista „Politika“ od 1904. do 1941. godine postala su deo elektronskog arhiva NBS–a, kao i Politike onlajn.

Cilj ovog projekta, kako je tada ovaj list objavio, bilo je „očuvanje i arhiviranje lista „kao ekskluzivnog i eminentnog predstavnika srpske kulture i baštine“.

Inače, na sajtu „Politike“ u rubrici „Arhiva“ su tekstovi lista od 2006. godine do danas. Pojedinačna izdanja na sajtu ovoga lista korisnici ne mogu da listaju.

Govoreći o digitalizaciji lista tadašnja glavna i odgovorna urednica lista „Politika“ Ljiljana Smajlović rekla je da ona „predstavlja zanimljivo putovanje u prošlost, u sociološkom, političkom i fenomenološkom smislu“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend