31. jan 2021.

TV lica N1 i Nova S o ofanzivi Telekoma na „njihove televizije“: Protiv novinara radi sistem

Uprkos saopštenjima, ni Telekom niti Telenor, nisu uspeli da demantuju saznanja N1 da su ove kompanije u procesu udruživanja, odnosno nove poslovne saradnje.

O novim poslovnim poduhvatima (ne navodeći konkretno kojim) govore obe telekomunikacione kompanije, dok iz N1 tvrde da je jedini cilj udruživanja kako bi se smanjio uticaj SBB-a odnosno dovelo do pada vidljivosti programa United medie, koji se emituje na ovom kablovskom operateru.

Za novinare United medie nema dileme da poslednji poslovni poduhvat državne kompanije Telekom nema za cilj profit, već upravo uklanjanje SBB-a sa tržišta, u cilju gušenja njihovih medija.

Novinarka N1 Žaklina Tatalović naglašava za Danas da do sada ni Telekom ni Telenor nisu demantovali postojanje novog sporazuma.

– Naprotiv, Komisija za zaštitu konkurencije je potvrdila saznanja N1 televizije da sporazum postoji i da se nalazi kod njih. On je potpisan pred novu godinu i treba da se primenjuje od 1. januara 2021., što pokazuje da je Komisija već trebalo da donese odluku o tom ugovoru. Dokumenta koja imamo pokazuju da je jedini cilj da se unište TV kanali N1 i Nova S, da je Telenor samo sredstvo za tu akciju, ali i da se Telenoru daju resursi Telekoma po veoma niskoj ceni i to ćemo pokazati u narednim danima građanima, koja je to cena – ističe Tatalović.

Ona dodaje da nešto u šta je poslednjih nekoliko godina uloženo blizu 500 miliona evra od strane državne kompanije, bukvalno se poklanja jednoj privatnoj kompaniji da bi se uništila druga privatna kompanija.

– Ponuda koju je dobio Telekom po našim saznanjima nije data ni jednom drugom operateru u Srbiji, na šta je Telekom kako tvrde ekonomisti obavezan po zakonu. U dokumentu koji je potpisao novi direktor Telekoma Vladimir Lučić i koji je N1 televizija pokazala građanima Srbije, jasno stoji rečenica da je „cilj svega da se stavi tačka na postojanje SBB-a i TV stanica UM u Srbiji“ – ukazuje Tatalović.

Ni za njenu koleginicu Jelenu Zorić nema dileme šta je pozadina najnovijeg poslovnog poduhvata Telekoma, „kada njegov direktor napiše da mu je cilj uništenje medija“, ističući da je jasno da radi u neprijateljskom okruženju.

– Ako najveća državna telekomunikaciona kompanija to planira, šta da očekujem od neformalnih grupa koje zastupaju interese kriminalnih krugova o kojima izveštavam. Ovi dokazi koje smo videli jasno pokazuju da protiv novinara radi sam sistem. Ako smo do sada svi sumnjali da vlast ne želi da dopusti rad slobodnih medija, sada više niko ne sme da ima tu dilemu – naglašava Zorić za Danas.

Urednica televizije Njuz Maks Adrija Jelena Obućina ističe za naš list da u propratnoj dokumentaciji ugovora sve jasno piše „do mere da ne ostavlja prostor za tumačenja“.

– Cilj je uništiti SBB. Saopštenja ignorišu saznanja N1, jer za te dokaze ne postoji odbrana. Krilatica da je sve na korist građana moraće da se brani pred međunarodnim sudovima, jer u interesu bilo čijih korisnika ne može biti gašenje slobodnih medija – naglašava Obućina.

Branislav Šovljanski, šef deska N1, ocenjuje za naš list da je ovo samo vrhunac kampanje koju državna kompanija godinama sprovodi protiv konkurencije, „a sada za to postoje i konkretni dokazi“.

– Staviti u zvanične dokumente da vam je cilj da na takav način uništite konkurenciju samo pokazuje bahatost i osionost koje ne bi moglo da bude bez otvorene podrške države. Od reakcije nadležnih institucija ali i međunarodnih organizacija i same EU u vezi sa ovim slučajem zavisi mnogo više za srpsko društvo u celini, a ključni korak u tome jeste opstanak nezavisnih medija poput N1 – zaključuje Šovljanski.

Podsetimo, u dokumentaciji u koju je N1 imao uvid, navodi se da će se Telekom udružiti sa češkom privatnom kompanijom Telenorom kako bi se smanjio učešće SBB-a na tržištu ispod 30 odsto.

Tako bi se onemogućilo finansiranje medija poput N1, Nove S, Sport Kluba.

N1 smatra da vlast na sve načine pokušava da uništi slobodne medija u Srbiji, a da je jedan od načina i plan predstavljen rukovodstvu državnog Telekoma, na kome se, kako navode, radilo nekoliko meseci.

Prema njihovim saznanjima, državna telekomunikaciona kompanija planira da Telenoru ustupi kompletnu infrastrukturu kablovske mreže i kompletan sadržaj kablovske televizije.

Na saopštenje N1 reagovala je kompanija Telekom navodeći da „kontinuirani pad svog tržišnog učešća kompanija SBB manipulativno predstavlja kao gašenje medijskih sloboda, dok istovremeno bez prestanka zloupotrebljava sopstvene medije za obračun sa konkurencijom“.

Kako su istakli, Telekom Srbija nikada nije krio svoju ambiciju da postane lider, kako na domaćem, tako i na regionalnom tržištu, pritom ni jednom rečju ne pomenuvši Telenor niti saznanja N1 o udruživanju.

Nedugo potom oglasio se i Telenor, navodeći da ne preuzima vlasništvo nad Telekomovom infrastrukturom, „niti poslovne ambicije njihove kompanije na bilo koji način ugrožavaju slobodu medija“.

U saopštenju su naveli da je ambicija Telenora je da uđe u oblast interneta i TV sadržaja, ali tvrde da se u razvoju i ostvarenju te ambicije ponašaju kao samostalna i odgovorna kompanija na tržištu, ne spajajući se ni sa kim.

Ivanović: Dva loša ubiše Miloša

Na pitanje kako vidi plan Telekoma da uz pomoć Telenora smanji vidljivost programa United medie, novinar Nova S Ivan Ivanović šaljivo je prokomentarisao za Danas: „Kao pokušaj ekranizacije narodne izreke Dva loša ubiše Miloša“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend