23. feb 2021.

United Grupa: Telenor da omogući ulazak SBB-a na tržište mobilne telefonije

"Češka kompanija koja posluje u Srbiji pod imenom Telenor, nastavila je da uverava građane da će zbog njihovog ugovora sa Telekomom biti unapređena konkuretnost u zemlji. Ovo je ko zna koje po redu saopštenje Telenora, u kome se ta kompanija ne ograđuje od ciljeva Telekoma koji podrazumevaju zajedničko udruživanje, čime nam još jednom jasno stavljaju do znanja da su prihvatili ulogu Telekomovog partnera za uništenje SBB-a i slobodnih medija N1 i Nove S", saopštila je United Grupa.

United Grupa u saopštenju ocenjuje da je poptupno kontradiktorno i licemerno da Telenor, dok optužuje kanale N1 i Nova S da neistinito informišu javnost, u isto vreme nudi da ih emituje na svojoj budućoj kablovskoj mreži koju planira da gradi na infrastrukutri Telekoma.

„Te iste urednike i novinare tuže i traže milionsku odštetu, zahtevajući zabranu izveštavanja o Telenoru, što predstavlja neviđen pokušaj cenzure“, podseća United Grupa u saopštenju.

United Grupa istovremeno upozorava javnost da iz svih izjava predstavnika Telenora sledi zaključak da se oni već predstavljaju javnosti kao kablovski operator na infrastrukturi Telekoma.

„Postavlja se pitanje da li i Telenor unapred zna kakva će biti odluka Komisije za zaštitu konkurencije, ako izdaju takva saopštenja“, dodaje se u saopštenju.

United Grupa ističe da se zalaže za saradnju po evropskim pravilima, a ne po trenutno važećim u Srbiji. Nadamo se da je moguće raditi bez pretnji, ucena i pod istim uslovima za sve investitore, poručuje se u saopštenju.

„Telenor bi, ako već tvrdi da postupa po evropskim pravilima poslovanja, morao da se odrekne antikonkurentskih ciljeva u svom savezu sa Telekomom i da prekine sa napadima na nezavisne novinare. Pozivamo ih da budu iskreni prema svim građanima Srbije i da pokažu da ne žele da budu podizvođač Telekomu u uništenju naše kompanije, tako što će podržati ulazak SBB kompanije na tržište mobilne telefonije i iznajmiti svoju infrastrukturu po tržišnim cenama“, poručuje se u saopštenju United Grupe.

United Grupa ocenjuje i da tek kada svim operatorima na tržištu bude omogućeno da pružaju sve četiri usluge – fiksnu i mobilnu telefoniju, internet i televizijske usluge – tržište će biti liberalno.

Od svega će najveću korist imati građani Srbije, jer će kompanije investirati još više novca kada budu isti uslovi za sve, ističe United Grupa.

U okviru United Grupe u Srbiji posluju kompanija SBB i njeni servisi EON i Total TV, a medijski sadržaj emituju televizije i portali Sport Klub, Nova S i N1.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend