31. okt 2016.

Brankica Janković opominje Srpski telegraf

brankica jankovic rtsPoverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković donela je rešenje o opomeni dnevnom listu Srpski telegraf zbog nepostupanja po preporuci koju je donela još 29. avgusta ove godine

Preporuka se tiče diskriminacije LGBT osoba u Srbiji, saopštila je nevladina organizacija Gayten-LGBT.

Kako podsećaju iz ove NVO, služba poverenice Janković je utvrdila da su sledeći naslovi, fotografije i tekstovi u ovim dnevnim novinama bili diskriminatorni: „Alarmantno otkriće doktora: Gejevi šire sidu po Srbiji“, tekst „Gejevi šire HIV po Srbiji“, nadnaslov teksta „Analni seks i homoseksualni odnosi glavni krivci za porast broja zaraženih“, fotografija dva mladića gde jedan navodno izgovara „ti budi vozić, a ja ću lokomotiva“, antrfile „Prečica do seksa“ objavljeni 16. aprila, kao i naslovna strana „Patrijarh za Srpski telegraf: Gejevi su bolesni! Taj problem se mora iskoreniti!“, te naslov „Patrijarh o LGBT udaru na Srpski telegraf – Biti gej je teška bolest – moramo je iskoreniti!“ objavljeni 18. aprila 2016.

Iz Gayten-LGBT ukazuju da su u Srpskom telegrafu izražene ideje i stavovi koji su uznemirujući i ponižavajući i „kojima se vređa dostojanstvo osoba drugačije seksualne orijentacije, čime je prekršen Zakon o zabrani diskriminacije“.

Pritužbu poverenici Janković su podneli Gayten-LGBT i Regionalni info centar.


Autor: D. D.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend