31. okt 2016.

Slučaj Tufika Softića: Kada novinar tuži državu

tufik_softic_yt_screenshotNakon što ni poslije devet godina nije dobio odgovor na pitanje ko je pokušao da ga ubije, novinar Tufik Softić odlučio je da podnese tužbu protiv države Crne Gore

Radio Slobodna Evropa pratila je cijeli slučaj još od novembra 2007. Kada je Softić napadnut i brutalno pretučen u klasičnoj sačekuši ispred svoje kuće u Beranama.

„Sačekali su me ispred kuće da parkiram auto, čuo sam neku tutnjavu iza sebe. Uspio sam samo da se okrenem i vidim tri osobe kako mi dolaze sa navučenim kapuljačama preko glave. Dobio sam strašne udarce u glavu, svi udarci su bili strahovito jaki i bolni, počeo sam da dozivam u pomoć. Istrčala je mlađa ćerka od devet godina, ona jevidjela stravičnu lokvu krvi ispod mene. Krv mi je išla kao iz česme“ – ovako je Softić 2. novembra 2007. godine, dan poslije napada ispred porodične kuće u Beranama, za RSE opisao brutalni atak čiji vinovnici do danas nijesu otkriveni.

Istraga o pokušaju ubistva Softića pokrenuta je tek sedam godina nakon što su ga dvojica muškaraca palicama tukla po glavi, ali je godinu kasnije obustavljena. Napadači do danas nijesu privedeni pravdi.

Novinar je i dalje pod policijskom zaštitom, koja mu je dodijeljena 2014. godine.

Novinar Vijesti, Monitora i Radio Berana Tufik Softić koji je objavio seriju istraživačkih tekstova o organizovanom kriminalu na sjeveru Crne Gore i zbog čega je najvjerovatnije i bio meta napada iz 2007, prije dva dana podnio je tužbu protiv države zbog neefikasne istrage pokušaja njegovog ubistva početkom novembra 2007. godine.

U tužbi piše da je nezakonitim radom državnih organa, propustima – nesavjesnim vođenjem istrage Softiću prekršen psihički i fizički integritet, čija se zaštita jamči članom 28. Ustava Crne Gore.

U tužbi se navodi da istražni sudija i tužilac u noći napada nisu izašli na lice mjesta, da su dvojica muškaraca koje je Softić označio kao sumnjive saslušani tek poslije sedam godina, da treći nije nikada, a da njihovi stanovi nisu pretreseni.

Vlasti nisu imale volje da riješe slučaj

Tufik Softić tužbom traži odštetu od države u iznosu 100.000 eura, a pravdu će, ukoliko bude potrebno, tražiti i pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

No, to je samo jedan dio priče, ističe Softić i dodaje da se u krivičnom smislu ništa ne mijenja, jer pokušaj ubistva na njega ostaje neriješen.

U izjavi za RSE Softić kaže da je tužba bila jedina mogućnost da nastavi borbu za pravo na istinu i pravdu:

„Meni nije prijatno što tužim državu, niti je to nešto na šta mogu da budem ponosan, ali mi nije preostalo ništa drugo da uradim. Sjutra će biti punih devet godina od tog događaja koji je kvalifikovan kao pokušaj ubistva. Ako ništa nije urađeno nakon svih ovih godina, onda mi ništa drugo nije preostalo nego da podnesem tužbu za nadoknadu nematerijalne štete. Mislim da je izvjesno da ću imati neku materijalnu satisfakciju, ali ono što je mnogo važnije jeste činjenica da se u krivično – pravnom smislu ništa neće promijeniti. Slučaj će ostati neriješen, a oni koji su me napali će slobodno da šetaju„, navodi Softić.

U pravnoj borbi Softiću pomažu nevladina organizacija Akcija za ljudska prava (HRA), ali i Media Legal Defence Initiative, inicijativa iz Londona koja pruža pravnu pomoć novinarima širom svijeta.

Izvršna direktorica HRA Tea Gorjanc Prelević kaže za RSE da je postupanje državnih organa u slučaju brutalnog napada na Tufika Softića razočaravajuće i poražavajuće:

„Vidi se da oni prosto nijesu imali volje za tim, jer istraga je otvorena tek nakon sedam godina od napada, sam Tufik Softić je prvi put saslušan od strane državnog tužilaštva poslije sedam godina od napada i do dan danas nijesu saslušane sve osobe na koje je Tufik ukazao kao sumnjive isto veče od napada, a neke osobe na koje je tada ukazao saslušane su tek sedam godina poslije napada. Mi mislimo da je očigledno da ta istraga nije bila kvalitetna, nije bila vođena na takav način da je mogla da dovede do stvarnih počinilaca i nalogodavaca tog napada. Nijesu profesionalno provede sve radnje koje je trebalo provesti“, konstatuje Tea Gorjanc Prelević.

Inače, nakon napada iz 2007. godine Tufik Softić bio je kasnije meta još jednog napada, u avgustu 2013, kada je na njegov automobil, parkiran ispred porodične kuće u Beranama, bačena bomba. Ni taj slučaj nije do kraja rasvijetljen.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend