13. okt 2016.

Direktorska zbrka u Politici

politikaKriza rukovodstva u najstarijem dnevnom listu na Balkanu. Predstavnica države u Politici već tri godine nema ugovor o direktorskom mestu

Pravna situacija u kojoj se našao list Politika nakon što je jednoj od njegove dve generalne direktorke, Nini Samardžić, istekao mandat pre nekoliko dana potpuno je nejasna.

S jedne strane, Politici ostaje druga direktorka, Mira Glišić Simić, ali kako Danas saznaje u krugovima bliskim Ist medija grupi, i njena pozicija je pod znakom pitanja.

Kako tvrdi naš izvor, Glišićevoj, koja u Politici predstavlja državu, mandat je takođe istekao i to još 2013. godine, pa je pitanje po kom pravnom osnovu ona sve ovo vreme nastupa kao direktorka. Ako bi se ispostavilo da je ovo tačno, to bi značilo da Politika, zakonski, nema nijednog direktora.

Da bi direktor bio imenovan, potrebno je da zaseda Skupština Politike, ali taj organ se ove godine nijednom nije sastao. Kako su Danasu nedavno rekli pojedini članovi Skupštine, njih niko ni ne obaveštava o događajima u ovom listu, pa su tako iz medija saznali i za ostavku, odnosno otkaz LJiljane Smajlović. Uz to ne dobijaju ni novčanu naknadu na koju imaju pravo.

Mira Glišić Simić juče nije mogla da komentariše nastalu situaciju, zamolivši da za komentar sačekamo „dan, dva“, koliko je po njenim rečima potrebno da se stvari razjasne. Tako bi do kraja radne nedelje trebalo da bude poznato kako će Politika postupiti u ovom slučaju, a trebalo bi i da se razjasni da li je samoj Glišićevoj takođe istekao mandat, što je tvrdnja za koju je ona rekla samo da „teško da je to slučaj“.

Izvor Danasa međutim čvrsto stoji pri tvrdnji da predstavnica države u Politici uopšte nema ugovor o direktorskom mestu, jer bi njeno imenovanje moralo da bude odobreno na Skupštini društva, „do čega nije došlo“.

„Neka pokaže ugovor, ako ga ima“, kaže naš sagovornik. Prema njegovim saznanjima, Ist medija grupa, u čijem se vlasništvu nalazi druga polovina Politike, u ovom trenutku nema nameru da imenuje svog predstavnika u ovim novinama. To u praksi znači da će „najstarijim listom na Balkanu“ samostalno nastaviti da rukovodi predstavnica države, što se jednom već dogodilo, kada je godinu i po dana Mira Glišić bila jedini imenovani direktor, u periodu pre nego što je postavljena Nina Samardžić. To je izjavila sama Samardžićeva za Insajder, ocenjujući da to znači da Politika neće imati problem da funkcioniše ni sada.

Gubitak direktorke nije jedina teškoća sa kojom se ovaj list susreće u svojim vlasničko-menadžerskim pitanjima. Drugi problem je to što je Ist medija grupa izbrisana iz registra privrednih subjekata u Rusiji. Naime, ova firma, koja je vlasnik 50 odsto Politike, zapravo je rusko preduzeće. Ali, pošto dve godine nije bilo nikakvih transakcija na njenom računu, Ist medija je, kako nalažu ruski zakoni, izbrisana iz privrednog registra. To, međutim, ne znači da je firma prestala i da postoji, jer ruski zakon ostavlja mogućnost da se odluka o brisanju ospori, u slučaju da se jave zainteresovane strane, čiji bi opravdani interesi bili ugroženi brisanjem. U takvom slučaju, ako se ispune sve zakonske pretpostavke, moguće je i vraćanje firme u registar.

Naš sagovornik kaže da će se upravo to i dogoditi, i to pre završetka ovog meseca. Kako objašnjava, ništa oko brisanja Ist medija grupe se nije dogodilo neplanski, „firma je privremeno u mirovanju“ i biće reaktivirana u narednim nedeljama.

Inače, jasno je da su vlasnici Ist medija grupe lako mogli da izbegnu brisanje, jer su ih ruske vlasti mesecima unapred uzastopno obaveštavale o tome da firmi predstoji izbacivanje iz registra. Da bi se to sprečilo bilo je dovoljno da se obavi bilo kakva transakcija preko računa firme, uključujući i simboličnu uplatu novca, ali vlasnici Ist medije nisu reagovali ni na jedno upozorenje iz Rusije.

Vlasnici Ist medije

Vlasnici Ist medije formalno nisu poznati, ali se nezvanično zna da je vlasnik ove firme Miroslav Bogićević, o čemu su i mediji i vlast i sam Bogićević više puta govorili.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend