05. jun 2015.

Dug štampariji napravilo bivše rukovodstvo

Večernje_novosti.svg (1)U jučerašnjem Danasu objavljeno je Otvoreno pismo sindikata Štamparije Borba, potpisano od strane predsednika Darka Dimitrijevića

Izbegavajući mogućnost polemike sa sindikatom Štamparije Borba – bez obzira na potrebu i zaista čudan postupak da sindikalna organizacija jedne kompanije ocenjuje poslovanje druge kompanije – obavezni smo da čitaocima Danasa ukažemo na nekoliko stvari.

Prvo, dug Kompanije Novosti prema Štampariji Borba ostvaren je pre dolaska sadašnjeg rukovodstva Novosti. Svi poslovi realizovani u Štampariji Borba, od dolaska Ratka Dmitrovića na čelo Novosti, plaćeni su ili su u fazi plaćanja s poštovanjem rokova dogovorenih između Novosti i Štamparije Borba.

Dug Novosti prema Štampariji Borba, koji spominje sindikat Štamparije, napravljen je u vreme kada su sadašnji čelni ljudi Štamparije Borba bili u samom vrhu rukovodstva Novosti i istovremeno vodili Štampariju Borba. Vrlo interesantan podatak, jedinstven u poslovnom svetu. Nadamo se da će se jednoga dana tim podatkom pozabaviti neko nadležan, kad već sindikat Štamparije Borba ne oseća potrebu da upita svoje direktore kako je i zašto napravljen dug.

Deo posla Kompanija Novosti iznela je iz Štamparije Borba zato što je ponuda druge štamparije, takođe u vlasništvu države Srbije, finansijski bila mnogo povoljnija a štamparsko-tehnička usluga neuporedivo kvalitetnija.

Kompanije Novosti preuzela je dnevni list Sport 2002. godine. I tada i danas Sport je poslovao s gubicima. Ako nije jasno zašto se preuzima jedan gubitaš, valjda je jasno zašto se isti taj gubitaš prodaje.

Sindikat Štamparije Borba laže kad konstatuje da rukovodstvo Novosti krajnje netransparentno prodaje Sport. Naprotiv, sve je od početka u ovoj priči poznato i potpuno otvoreno; stanje, bilansi, procena vrednosti od strane sertifikovane agencije, zainteresovani, ponude, uslovi… apsolutno sve.

Kompanija Novosti sa sadašnjim rukovodstvom posluje od 15. maja 2013 godine. Nasleđen je dug od 11 miliona evra, prazan račun, ogromna potraživanja na dnevnom nivou, primarna kreditna opterećenja, krajnje misteriozan poslovni odnos sa Štamparijom Borba, sa kojom je 2003. godine ostvarena milionska investicija u modernizaciju i mašine (Novosti su uložile 5,8 miliona evra) ali od te investicije do dana današnjeg jedinu korist ima Štamparija Borba. Novosti i danas plaćaju punu cenu štampanja na mašini čiji su vlasnici 50 odsto. Neverovatan podatak. Zašto je tako sindikat Štamparije, njegov predsednik Dimitrijević, zna bolje od rukovodstva Kompanije Novosti. Saznaće i javnost Srbije, kad sudski organi obave svoj posao.

I za kraj; Kompanija Novosti, nakon više godina negativnog poslovanja, često i preko 100 miliona dinara, završila je pozitivno poslovnu 2014. godinu, sa 69 miliona dinara dobiti.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend