02. sep 2015.

Istraživačka novinarka osuđena na sedam i po godina robije

Hatidza_Ismailova_CenzolovkaHatidža Ismailova, azerbejdžanska istraživačka novinarka, koja je napisala seriju tekstova o korupciji u vrhu vlasti, rekla je da će i u zatvoru nastaviti da radi, ali joj sudija nije dozvolio da završi izlaganje

Azerbejdžanska istraživačka novinarka Hatidža Ismailova osuđena je danas u Bakuu na sedam i po godina zatvora zbog optužbi za proneveru, izbegavanje poreza, posedovanja neregistrovanog preduzeća i navođenje kolege na samoubistvo.

Ismailova, koja je u pritvoru od 5. decembra prošle godine, novinarka je istraživačke mreže Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) i azerbejdžanskog ogranka Radija Slobodna Evropa. Ona je, iznoseći završnu reč na suđenju, rekla da je proces protiv nje politički motivisan, s namerom da se zaustavi njeno istraživanje o korupciji u vrhu vlasti.

Hatidža Ismailova je tokom 2012. istražila ulogu vladajuće porodice u Azerbejdžanu u unosnim građevinskim poslovima i o tome napisala seriju tekstova. Pisala je i o nelegalnoj privatizacije banke Azal, među čijim je vlasnicima bila i kćerka predsednika države Arzu Alijeva, zatim o tome kako je vlada te države dodelila eksploataciju rudnika zlata porodici predsednika Ilhama Alijeva, ili 134 miliona profita od izgradnje hale za Evrosong 2012.

Azerbejdžanska vlast je nakon toga dve godine pokušavala da je kompromituje i ućutka. Kada u tome nije uspela, Ismailova je uhapšena.

„Mada sam u zatvoru, moj rad će se nastaviti”, rekla je Ismailova u svojoj završnoj izjavi na suđenju. Sud joj nije dozvolio da izjavu pročita do kraja.

Presudu Ismailovoj osudile su međunarodne organizacije poput Amnesti internešenela i Komiteta za zaštitu novinara, pisac Haled Hoseini, kao i mnoge kolege širom sveta.

U znak protesta, mediji iz istraživačke mreže OCCRP danas su objavili crne naslovne strane, među kojima i Centar za istraživačko novinarstvo Srbije.

I pored tolikih korupcionaških afera i činjenice da je Hajdar Alijev, otac današnjeg predsednika Azerbejdžana, na vlast došao vojnim udarom protiv demokratski izabranog prethodnika, njemu je u beogradskom parku Tašmajdan 2011. podignut spomenik, čemu je prisustvovao i tadašnji predsednik države Boris Tadić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend