16. okt 2016.

Izvestilac UN: Slučajevi Petričić i Necenzurisane laži brinu

KARIMA BENUN Specijаlna predstavnica UN za prava u kulturi, Kаrim Benun iskazala je zabrinutost povodom pojedinih dešavanja u Srbiji koja, kako je ocenila, mogu da utiču na slobodu umetničkog izražavanja i kreativnosti

Benun je kao primer navela slučaj karikaturiste Dušana Petričića koji je, kako je rekla, otpušten iz dnevnog lista Politika, kao i izložbu Necenzurisane laži, za koju je ocenila da je „označila one koji su bili kritični prema vladi ili su postavljali pitanja o zločinu u Srebrenici“.

„Vlada Srbije mora da preduzme sve korake kako bi se ostvarivala ona zagarantovana prava na umetničku slobodu izražavanja“, rekla je ona na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru.

Specijаlna izvestiteljka UN za prava u kulturi posetila je tokom protekle dve nedelje mesta od kulturnog, istorijskog, verskog i umetničkog znаčаjа u Srbiji i na Kosovu.

Benun je ukazala i na brojne napade na aktiviste u odbrani ljudskih prava, a kao primer navela učestale napade na predstavnike organizacije Žena u crnom.

„Vlast nije preduzela odgovarajuće mere u borbi protiv takvih napada i pozivam ih da to učine“, kazala je Benun.

Ona je navela slučaj „Dah teatra“ čiji su performansi poznati po kritici ratnih zločina i dešavanja iz prošlosti. Ovoj umetničkoj grupa posle godina ulaganja u prostor u Beogradu, nije omogućeno da ostanu na toj lokaciji u zgradi čiji je vlasnik Grad Beograd.

Kao pozitivan pomak u Srbiji navedena su prava LGBT zajednice i aktivista, a kao primer je navedeno to da se nakon nekoliko godina zabrana i bezbednosnih problema Parada ponosa sada održava bez većih problema i incidenata.

„Srbija i Kosovo da ne politizuje pitanje kulturnog nasleđa“

Specijalna izvestiteljka Ujedinjenih nacija za prava u kulturi Kаrim Benun apelovala je na predstavnike Srbije i Kosova da ne politizuju pitanje kulturnog nasleđe i ne koriste ga u svojim kampanjama.

„Kulturno nasleđe ne treba da bude oružje ili lopta za igru političkog fudbala“, kazala je Benun na konferencviji u Beogradu, a nakon posete više mesta od kulturnog, istorijskog, verskog i umetničkog znаčаjа.

Ona je istakla da kada je reč o kulturnom nasleđu na Kosovu i jedna i druga strana, i Srbi i Albanci treba da priznaju štetu i bol koji su naneli jedni drugima.

Benun je istakla da Srbija i Kosovo treba da depolituzuju pitanje kulturnog nasleđa i oslobode ga nacionalističkog konteksta.

Benun je osudila napade na kulturno nasleđe i sa jedne i sa druge strane, pomenuvši napade na srpske manastire na Kosovu tokom marta 2004. godine, ali i napade na džamije u Srbiji u znak odmazde.

Ona je dodala da počinioci ovakvih nedela moraju da budu adekvatno kažnjeni, kako se slične stvari ne bi ponavljale u budućnosti.

Benun je istakla da srpska strana treba da prizna i uvaži nasleđe kosovskih Albanaca, ali i sa druge strane, treba da bude prepoznat značaj Srpske pravoslavne crkve i manastira na Kosovu.

Dačić se zahvalio Benun 

Dačić je zahvalio Benun na poseti i istakao njen značaj, budući da je ovo prva poseta specijalne procedure u oblasti ljudskih prava Srbiji i da je veoma značajna, imajući u vidu kompleksnost zaštite kulturnog nasleđa i spomenika kulture, posebno na Kosovu i Metohiji.

Dačić je dao istorijski okvir za upoznavanje različitosti kulturnog nasleđa u Srbiji, uključujući i Kosovo i
Metohiju. U saopštenju se navodi da je Dačić posebno istakao stanje ugroženih spomenika na Kosovu i Metohiji i značaj njihovog očuvanja i zaštite od strane svih aktera.

 Foto: Media Centar Beograd 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend