20. okt 2016.

Kada zicer postane falsifikat

Šta povezuje Trampa, „Oslobođenje”, „Sputnjik” i NUNS

U „Nedeljniku” još traje istraga ko je kriv za sporni intervju sa Donaldom Trampom – redakcija jer je verovala scenaristi, reditelju i budućem kandidatu za predsednika Srbije Vladimiru Rajčiću, koji je trebalo da im posluži kao prečica do republikanskog kandidata, ili je možda kriv sam Tramp jer se predomislio. Armije „Tviter” i „Fejsbuk” analitičara izgleda već imaju jasan odgovor. Pre dva dana na društvenim mrežama osvanuo je tekst koji je decembra 2015. godine objavio srpski satirični portal „Zicer”, a u kojem se od reči do reči navodi da su „Klintonovi napravili haos na Balkanu”, da su „Srbi dobri ljudi”, kao i da je velika greška što su bombardovali „narod koji je bio saveznik u oba svetska rata”… Zato su istražitelji sa „Tvitera” odmah napravili rekonstrukciju događaja koji se desio „Nedeljniku”. Po toj haj-tek verziji odgovori od Trampa nikada nisu ni stigli, već je na pitanja redakcije „Nedeljnika” odgovorio kontroverzni Vladimir Rajčić, nalazeći inspiraciju u „Zicerovom” tekstu.

Dok dobar deo novinarske čaršije osuđuje redakciju „Nedeljnika” zbog naivnosti što su poverenje predali koloritnom Rajčiću, zaboravlja se da odijum javnosti ni približno nije bio isti kada je na „Zicerov” tekst naseo „Informer”. Samo tri dana posle ovog satiričnog portala, navodno Donaldovo izvinjenje Srbima objavio je tabloid Dragana J. Vučićevića, ali i mnogi portali. Među retkim medijima koji su zapazili da je reč o falsifikatu izjave date pre više od 15 godina bio je Telepromter.

U originalu reč je o Donaldovom gostovanju kod Larija Kinga 1999. godine, u kojem nema ni izvinjenja ni priznanja da su Srbi dobar narod. Tada je Tramp kazao da „bi on to malo drugačije uradio” nego što je to učinio Klinton, sa manje smrtnih slučajeva i bez pustoši i terora. Tramp čak ne pominje bombardovanje Srbije, već samo Kosova.

U senci „Nedeljnikovog” gafa, ostala je optužba „Sputnjika” da su „Oslobođenje” i „Blic” na svojim portalima falsifikovali njihov tekst. Sporna je bila navodna izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića da je sa opozicijom Crne Gore, ukoliko dođu na vlast, dogovorio uniju ove dve zemlje. Iako su naglasili da je reč o falsifikatu i zapretili sudskim sporom, „Oslobođenje” nije povuklo tekst koji je bio ilustrovan print skrinom (snimak ekrana računara) na kojem se vidi da je „Sputnjik” objavio sporni tekst. Skrin ekrana se vrlo lako može falsifikovati a dokaz o stvarnom postojanju stranice nije pokazan tako su čitaoci ostavljeni u dilemi na čijoj je strani istina?

Falsifikovanje tekstova i te kako je koštalo Nezavisno društvo novinara Srbije (NUNS). I novca i ugleda. Prošlog meseca Apelacioni sud u Beogradu presudio je da je NUNS naneo duševnu bol i povredio čast novinara „Večernjih novosti” Dušana Stojića, Nenada Nenkovića i Milorada Bošnjaka. Presuda je doneta nakon što je utvrđeno da je NUNS lažirao tekstove novinara „Novosti” u publikaciji „Dosije o medijima”, pokušavajući da dokaže kako su novinari krivi za najteže ratne zločine.

Ono što je godinu dana ranije utvrdio Prvi osnovni sud sada je potvrdio Apelacioni – autorka teksta „Ratnici drugog ešalona”objavljenog u spornom „Dosijeu” Ivana Jovanović, novinarka Bete, pripisala je novinarima upotrebu izraza kao što su hrvatska „životinjska priroda”, „hrvatskog varvarstva” i „demonske prirode” Hrvata, iako tih izraza u njihovim tekstovima nema.

Apelacioni sudi doneo je ove godine još jednu presudu kojom se NUNS obavezuje da zbog povrede časti i ugleda isplati 178.000 dinara novinaru Vjekoslavu Radoviću. I u ovom slučaju bila je sporna ista publikacija – „Dosije o medijima” i isti tekst „Ratnici drugog ešalona”. Autorka Ivana Jovanović tvrdila je da je nekadašnji dopisnik Rojtersa autor lažne vesti o džakovima sa telima 41 bebe u Vukovaru, kao i da je zbog toga dobio otkaz u britanskoj agenciji. U presudi je konstatovano da Radović nije napisao lažnu vest, već njegovi nadređeni, kao i da je iz Rojtersa otišao na sopstveni zahtev.

O epilogu ovih sudskih sporova NUNS nikada nije obavestio javnost. Čak ni na sajtu bazenuns.rs, na kojem je znatan prostor posvećen upravo sudskim procesima čiji su akteri novinari.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend