04. okt 2016.

Koraks: Nema cenzure, a nema ni Petričića

koraksiciPrekid dugogodišnje saradnje karikaturiste Dušana Petričića sa listom Politika je vid progona kritičkih saradnika u medijima, smatraju sagovornici Danasa

Jedan od najpopularnijih autora stripa i političkih komentatora Marko Somborac ocenjuje za naš list da je jednostran prekid saradnje Politike sa Petričićem „dokaz čuvene slobode i necenzurisanih laži“ i da sad „nema nijednog kritički nastrojenog karikaturiste koga bi premijer mogao da pokaže da postoji“.

Danasov karikaturista Predrag Koraksić Koraks komentar ovog „slučaja“ svodi na jednu rečenicu: „Nema cenzure, a nema ni Petričića“.

– Za NUNS je ovo što se dogodilo sa Dušanom Petričićem još jedan dokaz otvorene cenzure i nastavak progona kritičkih saradnika u srpskim medijima. Posebno zastrašuje to što je u pitanju list čiji je suvlasnik država koja mora da se stara o zaštiti pluralizma u medijima i društvu. Ovo je direktan pritisak vlasti na slobodu izražavanja. Siguran sam da vlast najbrutalnije stoji iza jednostranog raskida saradnje Politike sa Dušanom Petričićem – kaže za Danas Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Obradović ukazuje da je Petričić „jedan od istaknutijih autora na izložbi „Necenzurisane laži“, u organizaciji SNS“, kao i da su bila „opravdana strahovanja da je ta izložba neformalan spisak za lustraciju kritički nastrojenih medija, novinara i autora“.

Podsetimo, list Politika sa Petričićem jednostrano je prekinuo saradnju, a posle sedam godina na naslovnoj strani nedeljnog broja Politike pojavila se, bez ikakvog obaveštenja, karikatura Jovana Prokopijevića.

Petričić: Valjda se i ja pitam

O tome da li Politika nastavlja saradnju sa mnom, valjda se i ja nešto pitam, izjavio je danas FoNetu karikaturista Dušan Petričić i naglasio da ne bi da se meša u dijalog koji se u protekla 24 časa odvija između v.d. glavnog i odgovornog urednika Politike i kabineta premijera Srbije. Petričić je odbacio prigovor da priloge ne šalje na vreme.

Pošto se ovim poslom bavim više od 50 godina, u raznim štampanim medijima ovde, u Kanadi i Americi, i pošto je poštovanje rokova nešto bez čega štampa ne može da opstane, odavno bih bio odstranjen iz ovog posla kada bih bio netačan, neuredan i neprofesionalan, ističe Petričić. Prema rečima Petričića, prethodni urednici Politike, Dragan Bujošević i Ljiljana Smajlović, nikada nisu, za sedam godina, imali problem sa njegovim kašnjenjem. Novi VD je pokušao da me upristoji, što, naravno, nisam mogao da prihvatim, ukazao je Petričić, jer je nelogično da aktuelnu karikturu za dnevnu novinu dostavljam dva dana unapred. A na ofucani komentar kako sam skup autor, smešno mi je da uopšte odgovaram, uzvratio je Petrićić.

 Foto: Danas 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend