13. okt 2016.

Mediji u Srbiji izveštavali negativno o migrantima

Panel o bezbednosti u medijskim sadržajima

Mediji u Srbiji nisu dovoljno stavljali u fokus koncept ljudske bezbednosti tokom svog istraživanja o izbegličkoj i migrantskoj krizi – pokazalo je istraživanje Fonda za socijalne i demokratske inicijative (FoSDI), koje je predstavljeno juče na panelu održanom u Skupštini Srbije.

Prema rečima poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković, istraživanje FoSDi-ja ukazuje da se mediji nisu dovoljno bavili ljudskom dimenzijom, te da su migranti više stavljani u negativni kontekst. Međutim, kako je istakla, to ipak ne predstavlja kritiku medijima.

Janković je prisutnima na skupu objasnila da se konceptom ljudske bezbednosti treba baviti na nacionalnom nivou, kao i da se trenutno o toj temi bave stručnjaci i teoretičari. Poverenica je dodala da njena služba brine o ravnopravnosti svih građana, posebno marginalizovanih grupa i podsetila prisutne na dokument Ujedinjenih nacija o ljudskoj bezbednosti.

Poslanica u Skupštini Srbije Dubravka Filipovski navela je da je „ključna stvar“ kako se pitanje ljudske bezbednosti tretira u medijima, i kao važne oblasti izdvojila pitanje bezbednosti u saobraćaju i suzbijanje nasilja u porodici. Prema njenom mišljenju, smernice iz istraživanja FoSDI-ja mogu da pomognu i parlamentu u donošenju zakona.

Skup „Ljudska bezbednost u medijskim sadržajima“ organizovala je Ženska parlamentarna mreža u saradnji s FoSDI-jem.


Autor: D. D.


Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend