21. feb 2015.

Na RTS-u neadekvatna reprezentacija građana

NDNV logo„Na RTS-u je neadekvatan model reprezentacije građana“ istakla je dr Jovanka Matić na predstavljanju Analize informativnog progama RTS-a (emisije Dnevnik 2, „Ovo je Srbija“ i Jutarnji program) tokom perioda februar-jun 2014. godine. Najznačanije emisije RTS-a imaju značajna odstupanja od svetskih standarda u pitanjima reprezentivnosti žena i mladih od 20 do 30 godina, istakla je ona.

Napredak je napravljen, u odnosu na pre dve godine, u pogledu promene tematske strukture Dnevnika 2 sa pretežno političkih na ekonomske, kulturne i obrazovne teme, međutim lista najvažnijih subjekata koje govore u Dnevniku 2 i dalje su, pored stranih subjekata, vlast i državna uprava koji su u Dnevniku 2 zastupljeni sa 18,4 odsto od ukupnog broja sagovornika i sa dužinom trajanja koja je 30,3 odsto od ukupne dužine trajanja govora subjekata u ovoj najpopularnijoj informativnoj emisiji na Radio-televiziji Srbije.

Kada se bliže sagleda trećina trajanja živog govora predstavnika države, analizom je utvrđeno da je to u najvećem broju slučajeva reč o predstavnicima republike (17%) i državne uprave (7,8%), a u značajno manjem broju predstavnici pokrajine i lokalnih samouprava (2,2%) kao i predstavnici zakonodavne i sudske vlasti (1,3%).

Sami građani čine 14,5 odsto subjekata na Dnevniku 2, zatim 34,6 odsto u emisiji „Ovo je Srbija“ i 30 odsto na Jutarnjem programu Radio-televizije Vojvodine. Međutim polna pripadnost subjekata Dnevnika 2 je zabrinjavajuća, s obzirom da je od ukupnog broja subjekata na Dnevniku 2 svega 19,2 odsto pripadnica ženske populacije, što je značajno manje od svetskog proseka od 24 odsto.

Geografska pripadnost subjekata je posebno problematična s obzirom da je broj subjekata iz Beograda značajno veći od drugih gradova i mesta Srbije. U Dnevniku 2 65,7 odsto subjekata je iz Beograda a u Jutarnjem programu 51,8%. Preko 79% ukupnog vremena govora subjekata u Dnevniku 2 je govor Beograđana.

Analize informativnog progama RTS-a urađena je u okviru projekta „Uticaj građana na medije“, koji uz podršku Fonda za otvoreno društvo sprovodi „Edukacioni centar“ iz Leskovca.

Detalje istraživanja potražite ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend