23. sep 2014.

Nova cenzura u Iranu: Blokirat će WhatsApp, Viber i druge popularne servise za slanje poruka

whatsapp-23022014-625skirnnnIransko konzervativno pravosuđe dalo je vladi rok od mjesec dana da provede blokadu WhatsAppa i drugih popularnih servisa za slanje poruka, što je nova potvrda jačanja pritiska na reformističkog predsjednika Hasana Rohanija da smanji društvenu i političku liberalizaciju.

U dosad najstrožem upozorenju tijekom jednogodišnje Rohanijeve vlasti, glavni državni odvjetnik Golam-Hosein Mohseni-Edžej optužio je ministra za komunikacije Mahmuda Vaezija da nije uspio ukinuti društvene mreže i servise „nemoralnog i kriminalnog sadržaja“.

„Unatoč tromjesečnom razdoblju koje vam je odobreno kako biste vi i vaši kolege imali dovoljno vremena, nije učinjeno ništa djelotvorno kako bi se filtrirale nemoralne i neislamske uvrede“ koje se prenose WhatsAppom, Viberom i Tangom, rekao je utjecajni klerik i sudac Mohseni-Edžej.

Taj ultimatum, koji su prenijeli iranski mediji, upućen je u trenucima dok se provodi policijska istraga o „opsežnom raspačavanju uvredljivog materijala“ protiv vođe islamske revolucije 1878. ajatolaha Ruholaha Homeinija.

Kao nekad satelitska televizija i glazbeni spotovi, danas se internetski prostor u Iranu smatra prijetnjom javnom moralu i mogućom ugrozom šijitske vjerske vlasti.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend