05. mar 2018.

Novinari koji istražuju prava žena u sve većoj opasnosti

Reporteri bez granica ukazuju da su novinari koji istražuju prava žena u velikoj opasnosti u mnogim zemljama, gde im se preti sajber napadima, pritvorom i ubistvom, navodi se u izveštaju ove organizacije objavljenom danas.

U periodu od 2016. do 2017. godine, ova nevladina organizacija je zabeležila više od 60 slučajeva kršenja prava novinara u više od 20 zemalja zbog istraživanja ili izveštavanja o statusu žena.

Od 2012. prijavljeno je 90 slučajeva nekog vida nasilja, navodi se u izveštaju i dodaje da je taj podatak „daleko ispod realnog zbog toga što mnogi iz straha ostaju neprijavljeni“.
Reporteri bez granica navode da iza tih napada uglavnom stoje verske grupe (talibani i pro lajf pokreti), kriminalne organizacije i autoritarne vlade, na čelu sa Kinom, Turskom i Egiptom.

U 12 odsto slučajeva koje su Reporteri bez granica istraživali novinari koji su se bavili pravima žena bili su ubijeni. U 13 odsto slučajeva novinari su bili zatvarani, 28 odsto slučajeva odnosilo se na napade na novinare, a 43 odsto na sajber napade na novinare.

U preporukama Repotera bez granica apeluje se na sve zemlje da se bore protiv nekažnjivosti počinilaca nasilja i na Ujedinjene nacije da uzmu u obzir opasnosti kojima su izloženi novinari koji istražuju o pravima žena, posebno žene novinari.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend