25. nov 2014.

Obrenovac za medije izdvaja manje od procenta

grb obrenovacOpština Obrenovac, tokom prvih devet meseci 2014. godine za medije je izdvojila 11.077.517 dinara, odnosno 0,61 odsto ukupnog budžeta opštine.

Obrenovac, opština grada Beograda, novac je opredeljivao po istim kriterijumima koji važe za sve. Opština sa svim medijima potpisuje ugovore o saradnji i sredstvima na koje mogu da računaju svakog meseca. Koliko će ko dobiti sredstava zavisi od količine materijala, minutaži ili veličini teksta koji se objavljuju o radu lokalne vlasti.

Najviše novca, oko 90 odsto ukupnih sredstava koje opština opredeli za finansiranje medija tokom godine, dobija privatna radio- televizija “Mag”. Preostali novac, odnosno oko 10 odsto ukupnog budžeta koji lokalna vlast opredeljuje za medije, raspoređen je na Javno preduzeće radio ”Obrenovac “,  i privatne medije –  radio “Rom”, mesečne novine “Obrenovačku hroniku” i produkcijsku kuću “Mag plus” .

Kao i ostali privatni mediji, Javno preduzeće radio Obrenovac mora da potpisuje ugovor sa lokalnom vlašću o medijskim uslugama. Posle jedne neuspešne privatizacije radio je vraćen pod okrilje države, odnosno Agencije za privatizaciju, i nalazi se na spisku 502 preduzeća koja se prodaju. Radio već godinama ima finansijskih problema, račun im je u blokadi na oko 700.000 dinara, a radnici već mesecima rade bez plate i overene zdravstvene knjižice.

Tokom 2012. godine iz gradske kase za lokalne medije izdvojeno je 11.846.392  – 0,55 odsto ukupnog budžeta, dok je 2013. godine 12.739.616 dinara, odnosno 0,58 odsto budžeta gradske opštine.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend