15. okt 2016.

Od srpskog Regana do srpskog Minhauzena

Donald Tramp se nije izvinio Srbima ali je njegov štab zatražio izvinjenje od uglednog „Nedeljnika”, kojem posle ovog gafa ostaje da traži izvinjenje od Vladimira Rajčića, glumca, producenta i kandidata za predsednika Srbije

Američka predsednička kampanja preselila se i u Srbiju i to zahvaljujući intervjuu koji je Donald Tramp navodno dao za „Nedeljnik”.

Dok su u četvrtak Srbi pomislili da im se mogući predsednik izvinio zbog bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, iz štaba kontroverznog republikanskog kandidata stigao je hladan tuš – Tramp se nije izvinio Srbima ali zato traži izvinjenje od uglednog srpskog nedeljnika.

Ubrzo se oglasila i redakcija lista u kojem se istražuje da li su upali u „žarište izborne kampanje ili je redakcija prevarena od Vladimira Rajčića”, čoveka koji je trebalo da im posluži kao prečica do Trampa?

Potom se Rajčić zakleo u autentičnost intervjua, objasnivši da je sa Trampovim ljudima – medijskom savetnicom Suzan Javorovski i kandidatom za potpredsednika Majkom Pensom dogovarao intervju, ali i da zna kako je došlo do iznenadnog preokreta. Tvrdi da će uskoro sve da obelodani i to ni manje ni više nego na Si-En-Enu.

„U prepisci s glavnim urednikom Rajčić nam je slao svoje slike s potpredsedničkim kandidatom Majkom Pensom i najvažnijim republikancima. I poklonili smo mu poverenje. Rečeno nam je da je Donald Tramp saslušao naša pitanja, da su mu važni glasovi Amerikanaca srpskog porekla iz nekoliko država u kojima bi ishod izbora mogao da bude neizvestan. Insistirali smo da imamo uvid u mejl prepisku, kao i da dobijemo fotografiju i potvrde da Vladimir Rajčić zaista ima kontakte u štabovima Donalda Trampa i Majka Pensa. Sve nam je bilo poslato. Uključujući i fotografije Rajčića i Pensa i Rajčića i Suzan Javorovski”, saopštila je redakcija i dodala da postoji mogućnost da ih je Rajčić zaista prevario.

Da li je Tramp dao nalog svojim saradnicima da se obrati građanima Srbije preko „Nedeljnika” i konačno im kaže ono što toliko žele da čuju – da je bombardovanje Srbije bilo greška i da će učiniti sve da promeni američku spoljnu politiku prema Beogradu, kao i da su Srbi, američki saveznici u dva svetska rata, veoma dobri ljudi?

Magazin je u spornom intervjuu preneo i možda ključnu ocenu: Klintonova administracija nanela je dosta zla Srbiji, ali i čitavom Balkanu od kojeg su napravili haos. Redakcija sumnja i u scenario da je Tramp podlegao negativnim reakcijama američkih medija koji su naklonjeni Hilari Klinton i kao u nekoliko ranijih slučajeva, demantovao sam sebe.

Ali sve i da je Tramp rukom napisao odgovore na „Nedeljnikova” pitanja, pa potom porekao, najsporniji su kredibilitet i novinarski odabir samog Rajčića za posrednika između redakcije i Donaldovog štaba. Ovaj magazin i ranije je imao slična „proklizavanja”.

Ko je zaista Vladimir Rajčić, koji se predstavlja kao producent, glumac, scenarista i čak – kandidat za predsednika Srbije? Da li je on srpski Ronald Regan, kako ga je upravo u intervjuu krstio „Nedeljnik”, ili baron Minhauzen kako ga zovu oni koji su sa njim sarađivali?

Pre nego što je u većini srpskih medija postao „novo lice za bolju Srbiju”, iza sebe je već imao film „Srpski ožiljci”. Osim činjenice da u tom ostvarenju iz 2009. godine igra Majkl Medsen, kritika nije imala reči hvale. Potom se u srpsko medijsko nebo probio zbog želje da snimi film o Nikoli Tesli. Obećavao je da će u Beograd da preseli polovinu holivudske prve lige. Našeg naučnika trebalo je da glumi Nikolas Kejdž, te Kristijan Bejl, pa čak i Novak Đoković. Imao je i graditeljske ambicije – za potrebe filma najavljivao je podizanje kulisa Njujorka usred Beograda. U Srbiju bi stiglo i 50 miliona evra, pa možda i duplo više. Svega je bilo i ideja, i veza, samo je falila još podrška vlasti.

Verovatno zbog toga, Rajčić se sve češće pojavljuje u emisijama u kojima igra novu ulogu – posrednika između stranih investitora i Srbije. Gostovao je redom u dnevnicima, jutarnjim i večernjim programima, zabavnim emisijama tvrdeći da je njegova misija da pomogne Srbiji. Ali u to nije uspeo da ubedi novinarku Miru Adanju Polak, kod koje se raspala u paramparčad njegova priča o grandioznom projektu.

Ali i posle te javne blamaže Rajčić je nastavio da gostuje i obećava nove projekte – nedavno je u jednoj od najgledanijih emisija javnog servisa najavio da će Tramp, ako pobedi, doći u Srbiju da podrži njegovu kandidaturu. Američki predsednik bi tako, prvi put posle Kartera, došao u Beograd ali da podrži jednog od predsedničkih kandidata u Srbiji.

Spisak onih koje je Rajčić prevario nije mali, ali jedan od retkih koji je juče bio raspoložen da razgovara o susretu sa Pećancem koji se pre više od deceniju i po otisnuo preko okeana, je kompozitor Milutin Popović Zahar. Iako je do tada Rajčić tvrdio da je ideja da snimi film o najvećem srpskom geniju njegova, od Zahara saznajemo drugačiju priču.

– Rajčića sam upoznao slučajno, kada je mom sinu, reditelju Milošu Popoviću obećao holivudsku karijeru. U želji da pomognem sinu, a budući da me je Rajčić zamolio da napišem scenario, razmišljao sam ko povezuje Ameriku i Srbiju i dosetio se Tesle. Do tada Rajčić skoro da nije ni imao pojma ko je bio Nikola Tesla – priča Zahar.

Iako je kompozitora uzeo za partnera, u javnosti ubrzo se predstavlja kao scenarista, a do Zahara iz Holivuda stižu potvrde da je reč o čoveku sumnjivog morala. Ipak, Rajčić ne odustaje, pa u jednom od mnogobrojnih mejlova predlaže Zaharu kako bi mogla da izgleda kanadska i američka premijera „Tesle” – sa Sašom Popovićem i Zvezdama granda pojavi na crvenom tepihu. Potom je nudio i glasanje preko kojeg bi „publika širom sveta” putem SMS-a birala glumca ili glumicu za film o Tesli. – To znači, ako je na listi Tanja Savić i, recimo dva meseca pre početka snimanja ona ima najviše glasova, onda bi se ona pojavila u filmu – predlagao je Rajčić Zaharu.

Danas o ovoj poslovnoj katastrofi kompozitor priča kroz osmeh, pa čak ne spori da bi Rajčić bio idealan kandidat za predsednika Srbije, jer „laže ubedljivije nego bilo koji političar”. Nije ga stid ni što ga je, kao čoveka sa ogromnim životnim iskustvom, prevario Rajčić.

– Utešim se kad shvatim da je pored mene prevario Željka Mitrovića koji mu je, verujući u njegove iskrene namere, ustupio avion za posetu evropskim gradovima. Prevario je i patrijarha Irineja, tražeći blagoslov za „Teslu”, ali i većinu srpskih novinara i urednika koji su hroničari svih prevara od Miloševića naovamo. Ali meni smeta što on želi da prevari čitavu Srbiju – kaže Zahar.

 

MIRA ADANJA POLAK: Uvek tražim dokaze 

Novinarka Mira Adanja Polak jedna je od retkih koje je pre četiri godine u svojoj emisiji posumnjala u istinu Rajčićevih reči. Za „Politiku” kaže da se seća tog gostovanja i da nijednog momenta nije verovala u priču, pa je morala gledaocima to i da pokaže.
„Uvek proveravam sve što emitujem ili napišem. Koristim nekoliko izvora, jer danas u vreme interneta postoji mnogo više obmana nego ranije. Tražim dokaze da je ono što govore istina. To sam uvek radila. Kao psiholog mogu da na osnovu govora tela osetim kada osoba ne priča istinu. Mi smo u tranziciji i zato je pojačani oprez preporučljiv”, kaže Mira Adanja Polak.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend