10. okt 2016.

Osnovana fondacija Katarina Preradović

katarina_preradovic_mcrsČlanovi porodice i prijatelji osnovali su Fondaciju Katarina Preradović u znak sećanja na novinarku i urednicu Blica i nedeljnika NIN, koja je preminula 2015. godine. Fondacija će promovisati vrednosti koje je Katarina zastupala i po kojima je živela i radila, saopštili su osnivači

„Naša Katarina je bila sve ono što danas nedostaje novinarima, medijima i intelektualnoj eliti koja se pogubila u ćutanju ili odbrani sitnih interesa. Katarina je pre svega bila slobodan novinar, sa velikim N, a bez takvih kao što je Katarina nema ni slobodnih medija, ni slobodnog i demokratskog društva. Danas živimo u društvu koje tone u beščašće, primitivizam i neznanje i potrebni su nam Katarinina snaga, principi i odbijanje da se kleči pred pretnjama“, objavljeno je povodom osnivanja fondacije.

Vrednosti za koje će se ova fondacija boriti su visoki profesionalni i moralni standardi, integritet, beskompromisna težnja ka istini, časti i dostojanstvu, težnja ka boljitku za celo društvo.

„Ciljevi Fondacije neće biti usmereni samo ka razvoju novinarstva već i drugih profesija, kao i promovisanju i unapređenju humanitarnih aktivnosti, ljudskih, građanskih i manjinskih prava, svih temeljnih demokratskih vrednosti“, dodaje se u saopštenju.

Fondacija će jednom godišnje u oktobru dodeljivati nagradu za izuzetnost, nesebičnost, hrabrost i doslednu privrženost istini, pravdi i opštem dobru u oblasti novinarstva, ali i drugim oblastima društvenog života. Mladim novinarima „koji slede časne postulate profesije“ pružaće se podrška, a Fondacija će se pored toga baviti i štampanjem publikacija, produkcijom dokumentarnih filmova, organizovanjem tribina i izložbi i profesionalnih treninga za novinare.

Među osnivačima Fondacije, pored članova porodice Katarine Preradović, nalaze se i Katarinine kolege i prijatelji, dugogodišnji urednici i novinari redakcija Blic, NIN, Nedeljnik, TV B92, Danas, Novosti, Novi magazin, slobodni novinari, kao i članovi Saveta za borbu protiv korupcije.

Sedište Fondacije je u prostorijama NUNS-a u Beogradu. Rad Fondacije je neprofitan, zasnovan na prikupljanju donacija, sponzorstava, dobrovoljnih priloga i poklona.

 Foto: Medija centar Beograd 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend