13. sep 2014.

Sarapa: Emisiju su mi ukinuli iz zlobe i zavisti. Direktorka Studija B: Nek me tuži!

ivanaisarapaNezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocenilo je danas prestanak emitovanja emisije „Sarapin problem“, u okviru programa Studija B, kao primer cenzure. Direktorka televizije Ivana Vučićević odluku je za „Blic“ obrazložila niskim rejtingom, dok autor Predrag Sarapa odgovara da je njegova emisija bila jedna od najgledanijih na ovoj televiziji.

„Ne želeći da se meša u uređivački koncept RTV Studija B, NUNS, ipak, ukazuje da je ovaj politički tolk šou bio godinama prilika da građani čuju i vide predstavnike različitih političkih opcija i mišljenja“, navodi se u saopštenju, u kom se naglašava i da će se skidanjem „Sarapinog problema“ sa programa „bitno smanjiti mogućnost političkog dijaloga na ovoj televiziji, čime će biti oštećeni i gledaoci i celokupna javnost“.

„RTV Studio B, barem dok se finansira sredstvima građana, mora da odslikava političku realnost i raznolikost što je, upravo, bila osnovna karakteristika autorske emisije Predraga Sarape. Studio B je obavezan da poštuje profesionalne standarde i uvažava činjenicu da je „Sarapin problem“, godinama unazad, bila jedna od najgledanijih emisija tog tipa“, navode iz NUNS-a.

NUNS dalje smatra da kadrovske promene na čelu ove medijske kuće ne smeju da se odraze na kvalitet programa koji se emituje, a promena programske šeme „ne sme da bude alibi za favorizovanje određenih političkih opcija“.

„Obaveza RTV Studija B je da građani Beograda budu profesionalno i objektivno informisani jer se ova medijska kuća finansira upravo njihovim novcem“, zaključuje NUNS.

Sarapa: Zloba, zavist i ambicija direktorke

sarapaAutor emisije Predrag Sarapa kaže za „Blic“ da je o skidanju s programa saznao iz novina.

– Niko me do danas nije poznao telefonom niti mi usmeno objasnio zašto se moja emisija ukida. Lično smatram da su u pitanju tri stvari: zloba, zavist i politička ambicija direktorke da se nekome dodvori – kaže Sarapa.

On tvrdi da teza da je emisija ukinuta jer je imala nizak rejting nema osnova, zato što je, kaže on, „upravo zbog enormne gledanosti njeno vreme trajanja produženo na sat i po“.

– „Sarapin problem“ je najgledanija emisija u tom terminu na televiziji Studio B i tako je godinama unazad. To može da potvrdi i Aleksandar Timofejev koji je vodio tu kuću do nedavno. Izjavu nove direktorke tumačim kao pokušaj opravdavanja za nešto za šta opravdanja nema. Ovu količinu beskrupuloznosti nikada u životu pre nisam sreo. Ni 90-ih godina nije bilo ovako. Suočavamo se sa ljudima koji se neprofesionalno ophode prema svom poslu, sa novinarima u pokušaju koji, umesto da uče i na taj način napreduju, oni se služe lažima i dodvoravanjem. Došlo je vreme da se skidaju emisije, da se izmišljaju razne „tehničke smetnje“ i slične stvari. I za kraj, želeo bih da se zahvalim mnogobrojnim kolegama koji mi pružaju podršku, kao i novinskim udruženjima – rekao je Sarapa za „Blic“.

Direktorka: Ko gubi, ima pravo da se ljuti

ivanavDirektorka televizije Studio B izjavila je povodom ovog slučaja za „Blic“ da je Sarapin problem ne dotiče.

– Šokirana sam prenaglašenom i neosnovanom reakcijom kolege Predraga Sarape i nemam namere da učestvujem u lečenju povrede, bilo čije sujete. U svakom slučaju ko gubi, ima pravo da se ljuti. Ako nešto što sam navela nije istinitno, javno ga pozivam da me tuži. Takođe, naglašavam da sve sto sam napomenula povodom nove programske šeme Studija B, nije proizvod moje proizvoljne ocene, već je bazirana na dobijenim, zvaničnim informacijama institucija koje se tom tematikom bave. Ovo nije moj nivo komunikacije i vrlo je nedostojan da na bilo koji način ja učestvujem u tome. Još jednom hoću da napomenem da želim sve najboje mom dragom kolegi – izjavila je za „Blic“ Ivana Vučićević, vd. direktor i glavni i odgovorni urednik Stiudija B.

Saopštenje uređivačkog kolegijuma RTV Studio B

studio_bUređivački kolegijum RTV STUDIO B, najoštrije odbacuje optužbe NUNS-a i naglašava da uređivačke censure nema, odnosno da prestanak emitovanja pojedinih emisija, nije zasnovan na ličnim ocenama ili kadrovskim promenama, već na osnovu detaljnih istraživanja medijskog tržišta.

Smatramo da nam NUNS ovim pismom i načinom komunikacije upravo narušava ono protiv čega kaže da se bori u medijskog slici države. Da li to NUNS pokušava da nam nametne svoju uređivačku politiku i odredi nam koje emisije bi trebalo da budu emitovane, a koje ne?

Građani Srbije i Beograda ni u jednom trenutku nisu uskraćeni za informacije koje se tiču grada i države, a naglašavamo da su svim političarima, političkim partijama, pojedincima i organizacijma vrata naše medijske kuće uvek širom otvorena. Baš kao i NUNS-u – od osnivanja i tokom svih godina postojanja, čak i onda kada su svi mediji u Srbiji za NUNS bili zatvoreni.

Nažalost, priznaćete, prethodnih godina na Studiju B takav tretman nisu imali svi, pa se termin Đilasova televizija odomaćio u prestonici. Formiranjem novog uređivačkog kolegijuma, Studio B je tu praksu odbacio i ponovo pruža priliku da se svi glasovi podjednako čuju.

Što se tiče samog autora, koji je imao, napominjemo, godinama povlašćeni položaj sa čak dve jednoipočasovne emisije nedeljno, kao ni jedno TV lice u Srbiji, nažalost, gledanost njegovih emisija, nije bila u skladu sa onim što je kuća uložila u njega, što potkrepljujemo detaljnim istraživanjem gledanosti.

Podsećamo javnost i NUNS, koje smatramo eminentnim strukovnim udruženjem, a koje se zalaže za etiku u medijima, na niz ozbiljnih incidenata u emisijama Predraga Sarape, a o kojima i danas postoje zapisi u medijima i na društvenim mrežama, zašto se ovo udruženje ni jednom nije oglasilo i istaklo da je takvo ponašanje neprikladno, a može se uočiti i da je autor neretko bio pristrasan i vrlo ličan u odnosu prema gostima, nepristojnog ponašanja I neprimerenog rečnika.

Čvrsto smo rešeni, po svaku cenu, da nikada nikome više ne dozvolimo takvo ponašanje u programima RTV STUDIO B. Verujemo da će nas u ovome NUNS čvrsto podržati i da ćemo nastaviti uspešnu saradnju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend