10. sep 2016.

Šesnaest godina od nestanka Marjana Melonašija

imageUdruženje novinara Srbije (UNS) podseća da se danas navršava 16 godina od nestanka novinara srpske raedakcije Radio Kosova Marjana Melonašija

Prema podacima porodice, posle emisije koja je trajala od 13.30 do 14 sati, 9. septembra 2000. godine Melonaši je ušao u narandžasti taksi preko puta zgrade radija i od tada mu se gubi svaki trag. Porodica do danas nije dobila nikakvu zvaničnu informaciju o njegovoj sudbini.

Melonaši je rođen 3. jula 1976. u Prištini.

UNS podseća da nisu rasvetljene ni druge otmice i ubistva novinara na KiM.

Novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha. Poslednji put su viđeni u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova. Automobil u kojem su bili, plava Zastava 128, nikada nije pronađen.

Ljubomir Knežević, novinar prištinskog „Jedinstva“ i dopisnik „Politike“ otet je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna u podnožju planine Čičavica.

Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini. Deo posmrtnih ostataka Simovića pronađen je u selu Obrinje kod Glogovca.

Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine, a medijskog radnika Mila Buljevića 25. juna 1999. godine nedaleko od izbegličkog centra u Prištini otela je OVK.

Među ubijenim novinarima na Kosovu i Metohiji su i novinari lista „Bota sot“ Bekim Kastrati (2001) i Bardilj Ajeti (2005). Ajeti je ubijen kod sela Bresalce nedaleko od Gnjilana. Ubijen je iz vozila u pokretu.


K.K.

 Foto: UNS 

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend