26. okt 2016.

Snouden: Ništa vas ne može zaštititi kada ste meta nadgledanja

edvard-snouden-foto-flickr-mike-mozart-cc

Najpoznatiji svjetski zviždač Edward Snowden rekao je kako novinari ne mogu pobijediti tajne službe u borbi za privatnost uz pomoć tehnologije, već se trebaju boriti uz pomoć naslovnica novina

„Ne možete imati smislenu slobodu medija bez privatnosti, bez privatnog prostora ne možete zaštititi svoje izvore“, rekao je bivši NSA-in tehničar.

Snowden je to izjavio u intervjuu s novinarima Suddeutsche Zeitunga putem video-veze iz Rusije, gdje je dobio azil nakon što je američka vlada raspisala tjeralicu za njim zbog curenja osjetljivih podataka.

Iako je 2013. pokušao upozoriti službene institucije na ilegalne programe prikupljanja podataka o američkim građanima, sve njegove prijave su bile ignorirane, pa je svoje otkriće podijelio s novinarima Guardiana i Washington Posta.

Na pitanje kako se novinari mogu zaštititi od obavještajnih službi, odgovorio je kako je borba za privatnost više političko pitanje nego tehničko.

„Enkripcija vas može zaštititi od masovnog špijuniranja, ali vas ne može spasiti kada postanete meta nagdledanja“, rekao je.

Radi se o ratu između sve siromašnijih novinskih redakcija i najbogatijih obavještajnih agencija svijeta, a na njihovu stranu sve češće staju i privatne tvrtke.

Američka telekomunikacijska tvrtka AT&T prikuplja telefonske podatke još od 1986. godine, a podatke s odašiljaća za mobitele od 2008. godine. Svoje podatke prodaje američkoj vladi uz administrativne naloge koji ne zahtjevaju potpis sudaca.

Privatne kompanije proizvode i zloćudne programe uz pomoć kojih države poput Ujedinjenih Arapskih Emirata mogu nadgledati svoje građane koji se zalažu za demokraciju i ljudska prava.

Intervju se održava u sklopu summita Globalne mreže urednika u Münchenu, gdje su se okupili njemački, austrijski, švicarski, rumunjski i francuski novinari i medijski djelatnici.

 Foto: Flickr/ Mike Mozart 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend