26. okt 2016.

Novinarki Sanji Kjajić uručena nagrada “Dušan Bogavac”

Sanja_Kljajic_RTV_Cenzolovka_P.GunjicNovinarska nagrada za etiku i hrabrost „Dušan Bogavac“ uručena je u Beogradu novinarki iz Novog Sada Sanji Kljajić

Jedan od članova žirija i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović kazao je da je ovogodišnja dobitnica nagrade pokazala da u situacijama kada je na ispitu „moralna odgovornost i prema sebi i prema društvu“, treba postupati hrabro, ali i etički.

„Sanja je ohrabrenje, ali i opomena svima nama da smo negde pogrešili“, rekao je Obradović.

Članica žirija Danica Vučenić poručila je novinarima da budu istrajni, uporni i da se „bave novinarstvom, a ne propagandom“.

Ćerka Dušana Bogavca Milena Njamcu rekla je da bi volela da nagrada posvećena njenom ocu ne bude nagrada za etiku i htrabrost, već samo nagrada Dušan Bogavac.

Žiri koji je jednoglasno odlučio o nagradi, naveo je da je Kljajić novinarskim radom na RTV i otkazom zbog cenzure u tom javnom servisu poslala snažnu poruku koleginicama i kolegama, „kao i vlastodršcima koji ne biraju sredstva kako bi ugušili ili potisnuli profesionalno i slobodno novinarstvo u Srbiji“.

Dobitnica nagrade Sanja Kljajić rekla je da joj je izuzetna čast da bude na spisku nagradjenih, a da novinarska hrabrost „nije epitet, već preduslov za rad“.

Ona je navela da će se i dalje boriti za Radio televiziju Vojvodine i njenu odgovornost prema istini i javnom interesu.

Sanji Kljajić nagradu je uručio prošlogodišnji dobitnik, karikaturista Dušan Petričić, koji joj je poželeo „još mnogo otkaza i otpuštanja“.

U užem izboru za nagradu „Dušan Bogavac“ ove godine bili su novinarski tim „Insajdera“, redakcija „Njuzneta“ i Centar za istraživačko novinarstvo.

 Foto: Cenzolovka 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend