02. avg 2014.

Sporan konkurs za finansiranje medija u Nišu

Medijska koalicija traži da gradska vlast poništi konkurs (foto: Vanja Keser)

Medijska koalicija traži da gradska vlast poništi konkurs (foto: Vanja Keser)

Medijska koalicija zatražila je od gradskih vlasti da ponište konkurs za finansiranje medija jer je on, kako navode, „tendenciozan“ i „ukazuje na nepravilnosti“. Zabrinutost iskazale međunarodne organizacije.

U koaliciji koju čine sva medijska i novinarska udruženja (NUNS, UNS, ANEM, LokalPress i NDNV) izražavaju sumnju da su konkursi koji su raspisani u poslednjih nekoliko dana prilagođeni pojedinim medijima.

– Može se postaviti pitanje da li lokalne vlasti u Nišu svesno žure da pre stupanja na snagu novih zakona, znatna budžetska sredstva usmere odabranim medijskim kućama – piše u saopštenju Koalicije.

Uslov jednog od konkursa je, na primer, da pravo učešća ima televizija sa regionalnoom frekvencijom koja pokriva Niš, što ispunjava samo „Belle Amie“. Drugi propisuje da može da se prijavi dnevni štapani medij, a takav medij u Nišu su samo „Narodne novine“.

Novina u odnosu na prošlogodišnji konkurs je što pravo učešća prvi put imaju i televizije bez frekvencije, koje program emituju „preko kabla“, što navodi na sumnju da je on prilagođen kablovskim televizijama čiji su vlasnici bliski vladajućim partijama.

Medijska koalicija smatra da je konkurs u sutrotnosti sa Medijskom strategijom, koja između ostalog predviđa da o dodeli novca odlučuje komisija sastavljena od predstavnika novinarskih udruženja i medijskih stručnjaka, dok se u komisiji koje je sastavio gradonačelnik Niša nalaze ljudi iz njegovog kabineta i partijski funkcioneri.

Poziv lokalnoj upravi u Nišu

– Pozivamo lokalnu upravu u Nišu da javnu nabavku uskladi sa principima projektnog finansiranja predviđenim Medijskom strategijom i utvrđenih setom novih medijskih zakona koji se upravo usvajaju i preporučujemo da se raspisana javna nabavka odmah stavi van snage – ističu u Koaliciji.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend