12. apr 2016.

U „Panamskim papirima“ nema Amerikanaca zanimljivih za javnost

panama-papers-480Insajder.net otkriva kakav je bio mehanizam istraživanja baze dokumenata „Panamski papiri“ u kojem je, kako je navedeno, učestvovalo oko 400 novinara iz celog sveta. U razgovoru za Insajder.net Vil Ficgibon iz Konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) kaže da su dokumentaciju prvo dobili nemački novinari, koji su je zatim ustupili toj istraživačkoj mreži

Vil Ficgibon iz organizacija ICIJ sa sedištem u Vašingtonu, specijalizovane mreže novinara za poslovanje preko of-šora, na kritike Vikiliksa da je selektivno objavljivanje dokumentacije iz baze „Panamskih papira“ zapravo neodgovorno novinarstvo, odgovara da nisu svi dokumenti iz te baze za objavljivanje jer sadrže i brojne privatne podatke, koji nisu od interesa za javnost.

„Svi novinari odgovorni su za sadržaj koji objavljuju. Redakcije moraju da prođu kroz sve provere podataka, kao što bi uradile za bilo koju svoju priču. To što smo radili u saradnji, ne znači da druge redakcije treba da preuzmu odgovornost za ono što je neko drugi objavio“, kaže Ficgibon.

Predstavnici Vikiliksa, čiji je osnivač Džulijan Asanž koji još od 2012. živi u azilu u Ambasadi Ekvadora u Londonu, ocenjuju da bi baza trebalo da bude dostupna svima, a ne samo grupi novinara.

Vil Ficgibon, ipak, kaže da su novinari koji sarađuju sa ICIJ koristili bazu podataka formiranu na osnovu dokumentacije „procurele“ iz advokatske kancelarije Mosak Fonseka tako što su i sami proveravali koja su zanimljiva imena iz svih zemalja.

I pored toga što su se svi mediji koji su učestvovali u ovom istraživanju bavili istom temom prvog dana, koja se odnosila na of-šor kompanije ljudi bliskih ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, Ficgibon kaze da su novinari iz raznih zemalja sveta sami odlučivali šta će istraživati i šta će od dokumentacije objaviti.

Na pitanje da li je istraživanje bilo pristrasno jer nije objavljeno nijedno ime iz američkog javnog života, Ficgibon kaže da ugledni Amerikanci verovatno koriste of-šor zone u samoj Americi, pa ih zbog toga nema u dokumentaciji panamske advokatske kancelarije.

Na portalu Insajder.net u toku dana ćete moći da čujete deo razgovora sa predstavnikom ICIJ-a.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend