06. apr 2016.

UNS: Otkazi u Timočkoj televiziji kazna zbog najave štrajka

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog otkaza novinarima i medijskim radnicima Timočke televizije i radija koji su prethodno najavili generalni štrajk zbog neisplaćenih zarada. Desetoro zaposlenih u Timočkoj televiziji i radiju koji su potpisali najavu generalnog štrajka, dobilo je juče otkaze, uz obrazloženje da je došlo do smanjenja obima procesa rada. Među njima su i četiri člana štrajkačkog odbora

UNS smatra da su otkazi u Timočkoj televiziji i radiju kazna zaposlenima koji su štrajkom hteli da se bore za svoja ustavna i zakonska prava i podržava njihove opravdane zahteve.

UNS ističe da obrazloženje o smanjenom obimu posla predstavlja samo izgovor za kažnjavanje štrajkača otkazom, pretnju ostalim štrajkačima da odustanu od generalnog štrajka, kao i način da potpisnici najave generalnog štrajka ostanu u manjini.

UNS ukazuje da je poslodavac, ukoliko smanjuje broj zaposlenih za 10, pre smanjenja, u obavezi da donese program rešavanja viška zaposlenih.

Podsećamo, osamnaest od 28 zaposlenih u ovom mediju održalo je u ponedeljak, 4. aprila jednosatni štrajk upozorenja zbog neisplaćenih zarada, nakon čega su, zbog nemogućnosti da se dogovore sa menadžmentom, generalni štrajk zakazali za 14. april.

Kako za UNS kaže jedan od novinara kojima je uručen otkaz Ugovora o radu Nikola Pavlović, “u prethodna 24 sata uručeno je 10 rešenja o otkazu ugovora o radu, sa obrazloženjem tehnoloških ekonomskih i organizacionih promena, odnosno smanjenja obima procesa rada. Svih deset otpuštenih radnika učesnici su štrajka upozorenja i najavljenog generalnog štrajka. Većina radnika je u ovom poslu od 15 do 30 godina”.

On dodaje da je juče u redakciju došao direktor Goran Stankov i zaposlenima rekao da su tehnološki višak.
“U televiziji je ostao, osim tehničara, jedan novinar i jedan urednik. Neće više biti živog programa jer nemaju kadrova. Tužićemo firmu zbog neipslaćenih zarada, a prijavili smo slučaj i Inspekciji rada”, kaže Pavlović.

Direktor Goran Stankov za UNS je rekao da je devet, a ne deset, radnika dobilo otkaze, ali odbacuje tvrdnje da je to urađeno zbog najave generalnog štrajka.

“Nisu dobili otkaze zatoš što su najavili štrajk. Obaveštenje o štrajku je potpisalo 18 zaposlenih, a tehnološkim viškom proglašeno je njih devetoro. Firma je u blokadi od početka godine i nemamo finansijskih mogućnosti da plaćamo toliko radnika. Bord direktora mi je naredio da smanjim broj zaposlenih”, kaže Stankov i dodaje da su pri otpuštanju radnika vodili računa i o tome da socijalno najugroženiji ne ostanu bez posla.

“Ove godine nismo prošli na nekoliko konkursa za projektno sufinansiranje, a ovde u Zaječaru nemamo mnogo mogućnosti za zaradu. Zato smo morali da otpustimo radnike”, rekao je Stankov i dodao da će zaostale zarade biti isplaćene, kao i da će zaposleni dobiti otpremnine.

Podsećamo, kako je UNS-u rekao novinar Nikola Pavlović, zaposlenima nisu isplaćene zarade za 4 i po meseca.
„Poslednju platu, za prvi deo novembra, dobili smo 31. decembra. Duguju nam 4 i po zarade, ostali smo bez dinara“, kaže Pavlović.

Timočku televiziju, jednu od najboljih regionalnih televizija u Srbiji, u februaru 2010. godine kupio je estradni menadžer Saša Mirković, vlasnik firme Beoton R. Ova firma kupila je u septembru prošle godine i dnevni list „Sport“ čiji su zaposleni takođe zbog kašnjenja u isplatama zarada protestovali. Odnedavno je u prostorijama „Borbe“ gde se nalazi i redakcija „Moje TV“ čiji je Mirković takođe vlasnik sedište novih dnevnih novina „Srpski telegraf“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend