02. okt 2016.

Vd urednika Politike: Nastavićemo saradnju s Petričićem

politikaVd urednika Politike Žarko Rakić kaže za Insajder.net da će Politika nastaviti saradnju s karikaturistom Dušanom Petričićem. Petričić je ranije danas za Insajder.net rekao da mu je pre otkaza u Politici sugerisano da proredi karikature s premijerom Aleksandrom Vučićem

U saopštenju dostavljenom Insajder.netu, vd glavnog i odgovornog urednika Politike Žarko Rakić podseća da je Politika do sada objavila više stotina karikatura Dušana Petričića i dodaje: “Uredništvo je, u tom periodu, pokušavalo da obezbedi da Petričić radove dostavlja na vreme, u čemu nije uspelo. Kuća Politika će nastaviti skupu saradnju s ovim honorarnim saradnikom”, navodi Rakić u saopštenju Insajderu. On je prvo odbio da komentariše slučaj, a ovo saopštenje je usledilo pošto je insajder.net objavio reakciju iz kabineta premijera.

“Kabinet smatra da Politika treba da nastavi s objavljivanjem Petričićevih karikatura jer one nikome ne smetaju, već premijeru samo donose poene. One su dokaz demokratskog poretka i za premijera je važno da karikature opstanu. One pokazuju da ljudi koji ne prate promene i koji imaju najoštriji antivladin stav i ličnu mržnju prema predsedniku Vlade treba da imaju svoj prostor da nesmetano rade u buduće, kao što su do sada radili”, piše u odgovoru kabineta premijera Insajderu.

Petričić za Insajder: Pre otkaza mi je sugerisano da proredim karikature s Vučićem

Nedeljno izdanje dnevnog lista Politika danas je izašlo bez karikature Dušana Petričića na naslovnoj strani. Dušan Petričić za Insajder.net kaže da se dogodilo ono što je očekivao već izvesno vreme.

“Pre mesec dana me je pozvao novopostavljeni urednik Politike Žarko Rakić i rekao mi je da on naravno nema ništa protiv da i dalje objavljuje moje karikature s premijerom Vučićem, ali da bi bilo dobro da ih malo proredim. U petak me je ponovo pozvao i sopštio mi je da nije zadovoljan, da se ništa nije promenilo i da Politika raskida ugovor”, kaže Dušan Petričić za Insajder.net.

Dušan Petričić navodi da mu je pre raskida saradnje sugerisano da se više posveti spoljnopolitičkim temama.

“Ja sam se naravno bavio i spoljnom politikom, kao i temama iz kulture koje su vrlo zanimljive za karikaturu. Ipak, moje karikature su objavljivane jednom nedeljno, a retke su bile situacije da za sedam dana izjave ili postupci premijera Vučića nisu bili najzanimljiviji”, kaže Dušan Petričić.

On je za Insajder.net rekao i da nikada ranije, dok su na čelu Politike bili Dragan Bujošević i Ljiljana Smajilović, nije dobijao pozive ili zahteve da ublaži svoje karikature.

“Zanimljivo je da Politika danas nije nijednom rečenicom obavestila svoje čitaoce da je došlo do prekida saradnje s autorom čije su radove objavljivali u prethodnih sedam godina. To je elementarni red jedne novine koja vodi računa o svojim čitaocima”, navodi Petričić.

Karikaturista i ilustrator Dušan Petričić bio je stalni saradnik Politike od 2009.

Objavljivao je radove i u nekim od najznačajnijih kanadskih i novina u SAD, poput New York Timesa, Wall Street Journala i Toronto Stara.

Prošle godine osvojio je novinarsku nagradu za etiku i hrabrost Dušan Bogavac.

Radovi Dušana Petričića bili su izloženi na izložbi Necenzurisane laži, koju je organizovao SNS. Na toj izložbi čitav jedan zid bio je posvećen karikaturama Predraga Koraksića Koraksa, Marka Somborca i Dušana Petričića, a na tabli koja je bila postavljena ispred panoa s karikaturama posebno je analiziran i kritikovan Petričićev rad.

NUNS: Raskid saradnje Politike s Petričićem još jedan primer cenzure

Nezavisno udruženje novinara Srbije je ocenilo da je jednostrani raskid saradnje uredništva Politike s Petričićem još jedan primer neskrivene cenzure.

„NUNS je posebno zabrinut zbog činjenice da se nastavak progona kritičkih sadržaja iz srpskih medija dešava u listu čiji je suvlasnik država, koja bi morala da podstiče pluralizam mišljenja i slobodu izražavanja“, navodi se u saopštenju uz ocenu da se progonom Petričića sa stranice Politike nastavlja sužavanje prostora za kritičku misao i javni dijalog u srpskim medijima.

To novinarsko udruženje je apelovalo na novinare Politike, kao i na novinarska i medijska udruženja, da jasno i javno pruže podršku Petričiću i stanu u odbranu sopstvenog dostojanstva i digniteta profesije.

 Fotomontaža: Insajder.net/n1info 

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend