10. nov 2016.

Zapečaćen ured feminističke novinske agencije u Turskoj

Pet zaposlenica JINHA-e oslobođeno je, ali je policija zaplijenila njihov rad

Novinarke koje rade za kurdsku feminističku novinsku agenciju JINHA u Turskoj, pritvorene su u nedjelju 6. studenog, izvijestio je Mapping Media Freedom. Ispitivane su te potom puštene. Agencija za koju rade nedavno je formalno ugašena odredbom, a bila je prva međunarodna feministička novinska agencija na svijetu. Kako je navedeno na stranici agencije, glavni ured JINHA-e u gradu Diyarbakıru zapečaćen je bez ikakave prethodne obavijesti. Do zatvaranja je došlo nakon što je turska vlast donijela dvije nove odredbe dok je na snazi bilo izvanredno stanje. Do sada, ured im je bio blokiran već devet puta.

jinha2

Sibel Yükler, novinarka agencije JINHA za Fairpress je komentirala nedavna uhićenja novinarki:

Pet zaposlenica JINHA-e oslobođeno je, ali je policija zaplijenila njihov rad. JINHA je zatvorena, ali nastavlja svoje djelovanje proizvodeći i dalje vijesti.

U priopćenju objavljenom na njihovoj stranci navodi se da će JINHA nastaviti pisati bez razmišljanja o tome što ljudi ili neka odredba kaže. Nadalje, u priopćenju stoji:Otkako je pokrenuta, agencija je bila glas žena, djece i svih onih koji su potisnuti ili ušutkani. JINHA je pokrenuta u ožujku 2012. godine kao prva ženska novinska agencija na svijetu. Od tada je bila glas žena koje su potlačene, tučene, ubijene nasred ulice, ometane u svemu – od njihovog načina odijevanja do načina na koji se smiju, kojima se govori kako da žive, koje su silovane, prodane u roblje, spaljene do smrti – žene koje su unatoč svemu tome pružile otpor, srušile patrijarhalni način razmišljanja, stvorile slobodan život unutar sebe te donijele revoluciju. Kao nasljednice žena poput Gurbetelli Ersöz, Deniz Fırat i Şilan Aras, nastavljamo borbu za ženska prava.

Njihove novinarke meta su policije zato što su žene i zato što imaju revolucionarni stav, navodi se u priopćenju. Prije ovog incidenta, uhićene su tri njihove novinarke, ali su oslobođene, do se urednica Zehra Doğan još uvijek nalazi u zatvoru.

Naša je borba tek počela. Od sada nadalje, mi smo svugdje. Nismo ušutkane ranije, nećemo biti ni sada. Nismo podignule ovu kemijsku kako bismo ju ponovno ispustile. Od sada pa nadalje, pozivamo svaku ženu da se vidi kao novinarku JINHA-e te da piše gdje god se nalazila. JINHA si ti.

Osim ove agencije, turske vlasti su 29. listopada o.g. odredbama 675 i 676 (donesenim za vrijeme izvanrednog stanja proglašenog nakon pokušaja vojnog puča) zatvorile i neke druge kurdske medije, piše Committee to Protect Journalists. Zatvorena je pro-kurdska agencija DIHA, novine Özgür Gündem i Azadiya Welat, te još 11 drugih novina i magazina.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend