20. avg 2021.

Kornjača slobodno šeta Novim Sadom, a u BiH na poternici, srpske vlasti – neme

Ratni komandant opštine Čajniče Dušan Kornjača, za kojim je u BiH raspisana poternica zbog progona nesrpskog stanovništva, godinama živi i radi u Novom Sadu. Njega je juče pronašla novinarska ekipa iz Sarajeva, a Kornjača je tom prilikom oteo i razbio telefon novinaru i nasrnuo na njega. Niko od nadležnih u Srbiji na taj incident nije reagovao, a Kornjača, u Srbiji slobodan čovek, odbio je da incident komentariše za N1.

Dušan Kornjača (foto: snimak ekrana)

Stambena zgrada u Tekelijinoj ulici u Novom Sadu. Vrata bez pločice sa imenom, novinaru sarajevskog portala Istraga otvorio je Dušan Kornjača, bivši ratni komandant opštine Čajniče, u Bosni i Hercegovini optužen za zločin protiv čovečnosti.

Kornjača: Šta trebate?

Istraga: Htio bih jedan razgovor da obavim sa vama.

Kornjača: Molim? Ma nemam vremena za razgovor sa vama.

Istraga: Ali u bekstvu ste.

Kornjača: Ko je u bekstvu?

Istraga: Vi.

Kornjača: Ma nisam ja u bekstvu, marš odavde sa vrata i nemoj …. (komešanje).

Šta se dalje dešavalo, za N1 prepričava novinar Avdo Avdić koji se suočio sa licem sa poternice.

„Kada je shvatio da sam ga snimio uzeo je telefon, razbio ga, uzeo je dršku od metle da mi razbije glavu, sva sreća reagirali su njegovi ukućani, mislim da je sin, koji je bio vrlo učtiv, i koji mi se izvinio, vratio mi telefon i uvukao Duška Kornjaču u stan njegov i zatvorili su ga“, kaže Avdić za N1.

Na stranici suda BiH u optužnici protiv Kornjače stoji da je lice „nedostupno pravnim organima“. Ipak nije tajna da on godinama živi i radi u Novom Sadu – o tome su mediji pisali još 2012. godine, kada je to i sam potvrdio. Jednostavnom gugl pretragom moguće je pronaći i njegovu biografiju na sajtu privatne klinike u kojoj je zaposlen kao gastro enterolog. Prema informacijama koje su iz više izvora potvrđene za N1, Kornjača dobija platu i iz državnog budžeta – zaposlen je i u pokrajinskom PIO fondu, kao lekar veštak. Zvaničnu potvrdu te informacije čekamo.

Dušan Kornjača nije želeo da govori za N1. U telefonskom razgovoru, nakon što mu se novinarka N1 predstavila, rekao je da smo izdajnici i da sa izdajnicima ne želi da razgovara. Rekao je i da će protiv kolege Avdića podneti krivičnu prijavu za neovlašćeno snimanje, i da nam ne padne na pamet da ga ikad više pozovemo, posle čega je spustio slušalicu.

Činjenica da već godinama slobodno šeta Novim Sadom, dok je u susedstvu na poternici, posledica je, između ostalog, fleksibilnog sporazuma o ekstradiciji između dve zemlje, koji se ne odnosi na ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

„Jasno je i MUP-u Srbije i vlastima u Srbiji da je Duško Kornjača optužen za ratne zločine u BiH. Oni da su hteli imali su dva načina da riješe njega – prvo da ga liše slobode i pokrenu postupak izručenja, kakva će biti odluka suda ili ministra resornog to je stvar samo tog ministra resornog i njegovo je diskreciono pravo, barem je tako u BiH. I druga stvar, ako ne možete da ga izručite, a slučaj Darko Elez je pokazao da se možda i može izručiti, znači ako ga ne možete izručiti onda zatražite od BiH da ga vi ovde procesuirate. Vlasti RS očito nisu spremne da se suoče sa prošlošću“, ocenjuje Avdić.

Tokom 1992. godine, dok je Dušan Kornjača bio predsednik Kriznog štaba opštine Čajniče, u Lovačkom domu Mostine ubijeno je više od 40 muslimanskih civila. Sud BiH 2015. potvrdio je optužnicu protiv njega, u kojoj se tereti da je bio svestan učesnik udruženog zločinačkog poduhvata. Za zločine počinjene na Mostini do danas su osuđeni Milorad Živković i Dušanov rođeni brat Milun Kornjača, koji je 2014. osuđen na pet godina zatvora. Komandant ratnog štaba opštine Čajniče živi u Novom Sadu i slobodan je čovek.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend