26. jun 2023.

Dejan Nikolić Kantar osuđen na 18 meseci zatvora

Sudija prihvatio predlog tužiteljke da, zbog pretnji novinarima u sudnici, vlasnik brojnih kockarnica i ranije osuđivani nasilnik Dejan Nikolić Kantar bude prvostepeno osuđen na godinu i po dana zatvora. Radi se o jednom od najopasnijih slučajeva pretnji novinarima u Srbiji zbog kog zaposlene u OK radiju iz Vranja i dalje imaju policijsku zaštitu

Dejan Nikolić Kantar (foto: Insajder TV)

Sudija Bojan Trajković osudio je Dejana Nikolića Kantara na 18 meseci zatvora zbog toga što je u sudnici, tokom suđenja zbog nasilja prema zaposlenima u OK radiju u Vranju (za šta je pravosnažno osuđen na 14 meseci zatvora, a njegovi saučesnici na po osam), ponovo pretio vlasnici ovog radija Oliveri Vladković i finansijskoj direktorki Svetlani Ivanovoj, kao i prisutnim novinarima i članovima Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

Sudija Trajković je tokom izricanja presude rekao da je kaznu odredio „imajući u vidu da je Nikolić i ranije bio osuđivan i da je pretnje izrekao u sudnici“. 

On je prihvatio predlog tužiteljke Emilije Tončić, koja je predložila istu zatvorusku kaznu zbog krivičnog dela „ugrožavanja sigurnosti“, za koje je maksimalna kazna tri godine.

Nikolić se ni ovog puta nije pojavio na ročištu – poručio je da ne može da se odazove zbog zdravstvenog stanja – ali je rekao i da ne želi da prisustvuje izricanju presude. 

Učesnici postupka imaju pravo žalbe u roku od osam dana.

Policijska pratnja zbog ugrožavanja sigurnosti

Olivera Vladković i Svetlana Ivanova su posle ovih pretnji dobile policijsku zaštitu, koju i danas imaju.

Na prethodnom ročištu, Vladković je rekla da se i dalje ne oseća bezbedno.

Vlasnik mnoštva kockarnica u Vranju i na jugu Srbije, Nikolić se na suđenju nije pojavio nijednom, iako izdržava kaznu u zatvoru koji se nalazi u dvorištu suda.

Na prethodnim ročištima, Zdravstveni centar Vranje i Okružni zatvor dostavili su sudu specijalističke izveštaje Ambulante za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i Ortopedsko-traumatološke ambulante, a u kojima se Nikoliću preporučuje da „ređe koristi protezu za nogu, kao i da manje hoda i stoji“, te je on to koristio kao izgovor da ne prisustvuje suđenju.

Lekarske izveštaje potpisali su specijalista urgentne medicine Dragan Popović i upravnik Okružnog zatvora u Vranju Dejan Kostić.

Tužiteljka Tončić je rekla da je Nikolić sposoban da prati suđenje jer se sud ranije saglasio da on može da sedi dok daje iskaz i da je uz pomoć drugih lica i pomagala mogao da prisustvuje glavnom pretresu. 

Na suđenjima se nije pojavljivao ni njegov branilac Aleksandar Sandulović, koji je na poslednjem ročištu otkazao zastupanje Nikolića.

Nikolić je tokom suđenja u dopisu tražio izuzeće javnosti, poručivši da će “stradati neko nevin, kao što i on nevin strada u sudskim procesima”, zbog čega je član Stalne radne grupe za bezbednost i predsednik ANEM-a Veran Matić tražio pojačanu bezbednu zaštitu za Ivanovu, Vladković, za sve svedoke i članove Stalne radne grupe koji su dolazili na ovo suđenje.

Nikolić je zbog nasilničkog ponašanja prema zaposlenima u OK radiju, koji se nalazi odmah pored njegove kockarnice u centru Vranja, zazidavanja prozora redakcije (taj zid ni nakon godinu dana gradska službe nisu srušile), prskanja farbom nameštaja u kafiću No comment koji se nalazi i sklopu OK radija, kao i zbog pretnji telefonom osuđen na 14 meseci zatvora.

Suđenje je sve vreme ometao dobacivanjima, zastrašivao prisutne pretećim izrazom lica, zbog čega su se ugroženo osetili i pojedini novinari koji su pratili suđenje.

Pošto su Vladković i Ivanova pred sudijom Jelenom Dimitrijević rekle da se ne osećaju bezbedno, Nikolić je zapretio prisutnima da će, ako ostane u pritvoru, “kršiti i Beograd i Vranje”, da treba da ga se plaše jer “ima razloga”, kao i da “nikome neće oprostiti”.

Jedan od najopasnijih slučajeva pretnji novinarima u Srbiji

To suđenje za nasilničko ponašanje obezbeđivao je veliki broj policajaca. Zbog podrške Nikoliću, ispred suda u Vranju organizovano je došlo nekoliko stotina ljudi. Neki od njih su nosili transparente i majice s likom predsednika Aleksandra Vučića i natpisima „Vučiću, pomozi”, „Tražimo pravdu” i „Pravda za Kantara”. 

Veran Matić je prilikom poseta OK radiju bio pod zaštitom policije, pošto mu je prećeno, dok su posteri s njegovim likom izlepljeni po Vranju. 

Matić je dešavanja u Vranju okarakterisao kao jedan od “najkompleksnijih i najopasnijih slučajeva u Srbiji u ovom trenutku kada je reč o bezbednosti novinara”.

Protiv Nikolića se vode još tri postupka za pretnje, nasilničko ponašanje i ugrožavanje sigurnosti – prema bivšem načelniku Policijske uprave Vranje, prema devojci s kojom je bio u vezi i službeniku Centralnog zatvora u Beogradu.

DEJAN NIKOLIĆ ŠEST PUTA OSUĐIVAN:

Prema podacima koje je saopštio predsednik ANEM-a Veran Matić, Dejan Nikolić je do sada kažnjavan po Krivičnom zakoniku sledećim presudama:

  1. Osnovnog suda u Leskovcu 2014. godine na novčanu kaznu zbog krivičnog dela iz člana 352 (Neovlašćeno organizovanje igara na sreću);
  2. Osnovnog suda u Vranju iz 2015. godine na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od šest meseci zbog krivičnog dela iz člana 138. (Ugrožavanje sigurnosti);
  3. Osnovnog suda u Kuršumliji iz 2019. godine zbog krivičnog dela iz člana 352. (Neovlašćeno organizovanje igara na sreću);
  4. Osnovnog suda u Kuršumliji iz 2015. godine zbog krivičnog dela iz istog člana (Neovlašćeno organizovanje igara na sreću);
  5. Osnovnog suda u Nišu iz 2020. godine, zbog krivičnog dela iz člana 352. (Neovlašćeno organizovanje igara na sreću);
  6. Osnovnog suda u Vranju 2022. za pretnje zaposlenima i vlasnici OK radija na 14 meseci zatvora. Nalazi se na izdržavanju kazne u zatvoru u Vranju. 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend