12. apr 2022.

10 preporuka Reportera novoizabranim zvaničnicima u Srbiji za jačanje slobode medija i pouzdanosti informacija

Prenosimo preporuke Reportera bez granica upućene novoizabranim srpskim vlastima, donete povodom godišnjice ubistva novinara Slavka Ćuruvije, koje uključuju aktivnu odbranu medijskih sloboda i prava na informisanje, uspostavljanje pravosudnog sistema koji štiti novinare i regulatornog okvira koji promoviše nezavisnost medija

Reporteri traže od novih srpskih zvaničnika da odgovore na istorijski izazov i snažno podrže pravo na informisanje i slobodu štampe (foto: Nemanja Jovanović / Cenzolovka)

Povodom godišnjice ubistva novinara Slavka Ćuruviju, Reporteri bez granica (RBG) pozivaju zvaničnike izabrane na predsedničkim i parlamentarnim izborima u Srbiji da snažno podrže pravo na informisanje. Ova organizacija posebno se zalaže za aktivno političko delovanje u korist slobode štampe, pravosudnog sistema koji štiti novinare i zakonodavnog i regulatornog okvira koji garantuje nezavisnost medija.

Jedanaestog aprila navršile su se 23 godine od ubistva istraživačkog novinara Slavka Ćuruvije, ali počinioci zločina još uvek nisu osuđeni. Presudu četvorici optuženih, od kojih je jedan u bekstvu, uskoro će doneti Apelacioni sud. Slučaj Slavka Ćuruvije, koji je simboličan kada je nekažnjivost zločina nad novinarima u Srbiji u pitanju, podseća i na pretnje sa kojim se njegove kolege i danas suočavaju, a koje su prethodile njegovom ubistvu: optužbe da su državni neprijatelji, klevetničke kampanje, praćenje i napade.

Štaviše, kao i 1999. godine, nezavisni mediji moraju da se takmiče sa onima koji šire propagandu, a poslednji slučaj je tokom izveštavanja o ratu u Ukrajini.

Ako političari usvoje naše preporuke, ojačaće izglede za članstvo Srbije u Evropskoj uniji, ali i sposobnost evropskog projekta da se odupre globalnim pretnjama (Pavol Salaj, RBG)

Predsednički i parlamentarni izbori – održani 3. aprila – u ovoj napetoj atmosferi mogu biti prilika da se udahne novi život u odbranu pouzdanog i kvalitetnog novinarstva. Dok rezultati izbora još uvek nisu zvanično potvrđeni, RBG dostavlja na javnu raspravu 10 konkretnih preporuka (pripremljenih u saradnji sa stručnjacima iz Srbije), u vezi sa politikom, pravosuđem i regulacijom koje bi primenili budući predsednik, premijer i članovi parlamenta.

„Rat u Ukrajini podsetio je i Srbiju i ostatak Evrope na veliki značaj pouzdanih vesti i informacija za našu bezbednost”, rekao je Pavol Salaj, šef odseka RBG za EU ​​i Balkan. „Kada je reč o ubistvu Slavka Ćuruvije, ono predstavlja sećanje na pretnje i nekažnjivost sa kojima se suočavaju oni koji su preuzeli baklju njegove novinarske profesionalnosti i nezavisnosti.”

„Tražimo od zvaničnika izabranih na predsedničkim i parlamentarnim izborima u Srbiji da odgovore na ovaj istorijski izazov i usvoje snažnu proaktivnu politiku u pogledu prava na informisanje i slobodu štampe. Ako političari usvoje naše preporuke, ojačaće izglede za članstvo Srbije u Evropskoj uniji, ali i sposobnost evropskog projekta da se odupre globalnim pretnjama.”

DESET PREPORUKA ZVANIČNICIMA IZABRANIM NA IZBORIMA U SRBIJI

A. Aktivna politička odbrana medijskih sloboda i prava na informisanje

 1. Sistematski i javno osuđivati pokušaje klevetanja i verbalne napade, posebno kada ih počine političari, uključujući i članove njihovih partija.
 2. Pokazati nultu toleranciju prema političarima koji napadaju medije, što uključuje njihovo suspendovanje sa važnih funkcija ili primoravanje da podnesu ostavke.
 3. Odgovarati na sva pitanja medija i zahteve za pristup informacijama. To će doprineti pluralističkom, poštenom i uravnoteženom medijskom izveštavanju.
 4. Predložiti zakon koji proširuje pristup državnim informacijama (Zakon o slobodi informisanja) i štiti novinare od SLAPP tužbi – strateških tužbi protiv učešća javnosti.

B. Pravosudni sistem koji štiti novinare

 1. Tužiocima obezbediti obavezujuća uputstva za preduzimanje hitnih mera u slučajevima nasilja nad novinarima i medijima i obezbediti brzo i redovno sprovođenje tih uputstava.
 2. Izdvojiti odgovarajuće finansijske i ljudske resurse Komisiji za istraživanje ubistava novinara Slavka Ćuruvije, Radislave Dade Vujasinović i Milana Pantića, i omogućiti joj neograničen pristup državnoj dokumentaciji, kako bi se ovi slučajevi rasvetlili i priveli pravdi.
 3. Osigurati da istrage komisije o ovim ubistvima dovedu do efektivnog pravnog postupka ili podizanja optužnice.

C. Regulatorni okvir koji promoviše nezavisnost medija

 1. Osigurati da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) radi nepristrasno i efikasno, posebno:
 • Smanjiti udeo članova Saveta REM-a koje imenuju politički organi;
 • Učiniti donošenje odluka REM-a transparentnijim – povećati dostupnost njegovih odluka javnosti na sajtu i otvoriti njegove sednice za javnost putem video-prenosa;
 • Dati ovlašćenja REM-u da suspenduje dozvole i omogućiti javne rasprave o predlogu za proširenje ovlašćenja REM-a kako bi mogao da kažnjava medije.
 1. Pravično dodeljivati budžetski novac medijima, osiguravajući da:
 • Članovi žirija koji biraju primaoce budu kvalifikovani;
 • Novac bude dodeljen samo medijima koji poštuju Kodeks novinara Srbije, te da je Savet za štampu uključen u proces donošenja odluka i da se vodi računa o evropskim standardima profesionalnih novinarskih procedura, kao što je Inicijativa novinarskog poverenja koju je pokrenuo RBG;
 • Proces odlučivanja žirija bude transparentan, posebno kriterijumi za izbor, te da se izveštaji o odlukama žirija redovno objavljuju.
 1. Transparentno i bez političkog uticaja dodeliti nacionalne frekvencije emitovanja medijima koji poštuju Kodeks novinara Srbije.

Srbija zauzima 93. mesto od 180 država u Svetskom indeksu slobode medija RBG za 2021. godinu.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend