06. dec 2022.

Organizacije civilnog društva zahtevaju javno izvinjenje RTS-a povodom seksističkog izveštavanja o Svetskom prvenstvu u fudbalu

U emisiji Biser pustinje, 30. novembra, na prvom programu Radio-televizije Srbije, bivši fudbaler i fudbalski analitičar, Rade Bogdanović, komentarisao je fudbalere reprezentacije Srbije i njihove žene. U ovom uključenju on je izneo patrijarhalne i mizogine stavove i stereotipe i promovisao veoma štetne narative o rodnim ulogama.

Bogdanović je implicirao da je loše što mladi muškarci, pa i sadašnji reprezentativci, više ne idu u vojsku i da su zbog toga “razmaženi”, njihove porodice predstavio je kao distrakciju u postizanju uspeha na Svetskom prvenstvu, a na indirektan način ih je I obeležio kao krivce za neuspeh. O suprugama fudbalera govorio je kroz ustaljene stereotipe, a komentarišući činjenicu da su im se one pridružile u Kataru, predstavio ih kao nekoga čiji je jedini zadatak da dobro izgleda, troši novac i čuva decu.

Reagujući na ovo Institut za medije i različitost – Zapadni Balkan, zajedno sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije, Nezavisnim društvom novinara Vojvodine, Slavko Ćuruvija fondacijom, Asocijacijom lokalnih nezavisnih medija Local Press, grupom Novinarke protiv nasilja prema ženama, Mrežom za izveštavanje o različitosti, organizacijama IRIDA i BeFem, poslao je pismo žalbe Sportskoj redakciji i uredništvu Zabavnog programa RTS-a sa zahtevom za javnim izvinjenjem građanima i građankama povodom seksističkih komentara Bogdanovića.

Pored ovog pisma žalbe, zahteva za javnim izvinjenjem koji su uputili predstavnici Upravniog odbora RTS-a, kao i osude Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, uredništvo se i dalje nije oglasilo ovim povodom, a Radetu Bogdanoviću ponovo je pružen prostor na RTS-u, kada je u subotu, 3. decembra, gostovao u istoj emisiji.

Takođe, u četvrtak, 1. decembra, u specijalnom izdanju emisije Gastronomad na prvom programu RTS-a, voditeljka Katarina Kaja Petrović imala je veoma seksističke komentare, govoreći ženama kako bi trebalo da pripreme hranu i nestanu da ne bi smetale svojim muževima dok prate utakmice.

Ovakva seksistička i mizogina retorika na javnom servisu je neprihvatljiva i protivna njegovoj osnovnoj funkciji, a to je proizvodnja sadržaja koji su u javnom interesu i koji za cilj imaju ostvarivanje ljudskih prava i sloboda, negovanje vrednosti demokratskog društva i unapređivanje političke, polne, međunacionalne i verske tolerancije i razumevanja.

Institut za medije i različitost – Zapadni Balkan i druge dole potpisane organizacije pozivaju RTS na odgovornost i zahtevaju javno izvinjenje uredništva povodom seksističkih izjava Radeta Bogdanovića u njihovom programu. Ovakva retorika samo doprinosi diskriminisanom položaju žene kako u društvu tako i u medijima, a javni servis ne bi trebalo da predstavlja platformu za širenje takvih stavova.

Institut za medije i različitost – Zapadni Balkan
Mreža za izveštavanje o različitosti
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Local Press
Grupa Novinarke protiv nasilja prema ženama
Slavko Ćuruvija fondacija
Inicijativa za ravnopravnost, inovativnost i društveni angažman – IRIDA
Feministički kulturni centar BeFem

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend