23. jun 2022.

Cvejić: Brojna kršenja zakona već bi mogla da diskvalifikuju neke televizije u trci za nacionalnu frekvenciju

– Za neke od prestupa koje smo mogli da vidimo u programima komercijalnih TV sa nacionalnom pokrivenošću relevantni su krivični zakonik ili zakon o zabrani diskriminacije, a kršena su i neka ustavna načela – ukazuje za Danas Slobodan Cvejić, nekadašnji član Saveta REM-a, upitan da prokomentariše aktuelni konkurs REM-a.

Foto: Medija centar Beograd

On podseća da je uloga tzv. nacionalnih frekvencija da omogući dostupnost TV programa svim gledaocima u Srbiji i da omogući objektivnost informisanja i raznovrsnost programa putem nadmetanja različitih komercijalnih pružalaca medijski usluga.

– Sa porastom kablovske pokrivenosti ovaj način postizanja pomenutih ciljeva gubi na značaju, pre svega u smislu dostupnosti TV programa. Međutim, pitanje objektivnog informisanja i raznovrsnosti programa i dalje ostaje otvoreno i regulator treba da ima ulogu u tome i nadalje, bez obzira na način na koji se program emituje. Dakle, prestupi koji se pominju u relevantnim zakonima o medijima postoje bez obzira na to da li se program emituje kablovski – navodi Cvejić.

On dodaje da što se tiče kandidata prijavljenih na konkurs za dodelu tzv. nacionalnih frekvencija, njih 10 su novi kandidati koji do sada nisu bili nosioci ove dozvole.

– To znači da je ponuđeno 10 novih elaborata i to je ono što će se, između ostalog, ocenjivati u sledećih mesec dana. Prijavilo se i četiri “stara znanca”, ali i njihovi programski elaborati će biti novi. Imajući to u vidu, uopšte ne mogu da dam neku ocenu prijavljenih programskih rešenja. Međutim, sve četiri TV koje su trenutni nocioci dozvole za nacionalnu pokrivenost su, prema evidenciji samog REMa, činile prekršaje Pravilnika o kriterijumima za odlučivanje u postupku izdavanja dozvole – naglašava Cvejić.

Prema njegovim rečima, najčešći prekršaji su navedeni u stavu 2 (da li je podnosiocu prijave izrečena kazna ili mera od strane državnog organa ili tela samoregulacije u poslednjih godinu dana zbog kršenja propisa kojima se uređuje oblast medija ili povrede profesionalnih ili etičkih standarda – nisu poštovale svoje porgramske elaborate) i u stavu 4 (u kojoj meri je podnosilac prijave poštovao programski elaborat na osnovu koga mu je izdata dozvola).

– Po mom mišljenju, ovo bi trebalo da ih već u startu diskvalifikuje, ali odluka će zavisti od mišljenja većine članova Saveta REM-a. Uopšte nemam sumnju da kancelarija i pravna služba REM-a mogu da naprave pravno obrazloženje za bilo kakvu odluku, a mislim da nam je Željko Mitrović u emisiji LJubice Gojgić već nagovestio na koje “argumente” će se to obrazloženje oslanjati. Videćemo koliko pažljivo su ga slušali – zaključuje Cvejić.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend